Smaken av Namdalen fra kyst til fjell

Namdalen bugner over av kortreiste råvarer, lokale produkter og lidenskapelige produsenter. Her kan du bli med på sopptur eller høsting av grønnsaker, fiske din egen laks eller ørret, og lære om baking med urkorn. Ta en kulinarisk reise fra de ville fjellområdene i Lierne og Røyrvik, via lakseelver og landbruksidyll, til havfiske, kystkultur og fiskeindustri på kysten.

Og spis maten: kortreist, ureist, tradisjonsrik og håndlaget, med respekt og kjærlighet til ingrediensene. Råvarene i Namdalen er rene og ekte, rett fra naturens eget spisskammers. 

Smak en Namdalsk spesialitet

På midten av 1800-tallet hadde nesten hver eneste gård i Namdalen en badstue til tørking av korn, materialer og etterhvert også kjøtt og fisk. Siden den gang har «Badsturøkt kjøtt på namdalsk vis» blitt en beskyttet betegnelse. Denne tradisjonsrike tørkemetoden er unik for Namdalen og du vil finne flere produsenter som tørker kjøtt på denne måten i regionen, blant annet Leksås Gårdsmat og Skorovasmat. Li-Snadder i Lierne er spesielt kjent for sin einerøkte røye og badsturøkt elg og rein.

I Lierne burde du ta turen til LiVERTEN, et serveringssted som satser på lokal mat. Her finner du  både rein, elg og røye på menyen. De baker også tradisjonsrike brød og bakevarer, f.eks. mjukbrød, tjukk-brød, pekkabrød og gropkak. Med brød må en også ha en skikkelig god ost, som for eksempel den prisvinnende osten fra Gammel-Erik ysteri i Namsskogan.  Gammel-Erik kan brukes både på brødskive, på et ostefat og i varme retter.

Sjømat på Namdalskysten

Det er ikke uten grunn at Sør-Gjæslingan var et av de største fiskeværene sør for Lofoten i sin tid. Skreien gyter i de næringsrike områdene utenfor kysten og det fiskes torsk, sei og kveite i store mengder i løpet av året. Fiskeindustrien har i dag en viktig rolle og sysselsetter svært mange på Namdalskysten.

Vil du følge råvarene fra hav til bord så kan du det; ved å bli med en erfaren skipper på fisketur, eller dykke etter kamskjell selv.  På Bjørøya i Flatanger, eller på dagstur fra Rørvik med SalmoNor , kan du få innblikk i oppdrettsnæringen. I Rørvik burde du også ta en tur innom Gjert og Anne’s butikk i sentrum, Gjert’s Gourmet.

Litt lengre nord på geologiøya Leka kan du bestille 5-retters meny med kjøtt og fisk fra nærområdet. Greta Granås på Lekamøya Spiseri serverer blant annet kaldmarinert kveite, urtesmørstekt breiflabb, villsau-lam fra Leka og hjemmelagde pølser.

The Cod Festival

Once a year, a miracle happens! The lovesick cod travels from the Barents Sea to Viknaværene north in Trøndelag. This is celebrated with Skreifestivalen (The Cod Festival – http://skreifestivalen.no) in Rørvik 27th to 30th of March!

Publisert av Skreifestivalen Onsdag 6. februar 2019

Lær av produsentene

Ønsker du å lære om lokal mat og produksjon kan du det i Namdalen. Produsentene forteller velvillig om hvor råvarene kommer fra, hvordan produktene lages, og de kan komme med tips til hva du kan lage.  Jenny som driver gårdsbakeriet på Jørem arrangerer kurs i baking med urkorn, slik at du kan lære nye teknikker og oppdage nye smaker

Hvor kan du kjøpe kortreist mat i Namdalen?

Du kan handle lokal mat flere steder: direkte hos produsenten,  i matbutikker, i sjarmerende i gårdsutsalg og lignende. De fleste produsenten har eget utsalg på gården eller leverer produkter til landhandleri og gårdsbutikker i nærområdet.

Mange av produsentene stiller også opp med produktene sine på Martna rundt om i regionen; Namsosmartnan, Li-martnan, Fiskarbondens marked under Skreifestivalen og Sopinn matfestival for å nevne noen.

I 2020 blir «Trøndersk Matfestival – et sted nær deg» og det blir arrangert lokalmatmarkeder i Rørvik, Namsos og Lierne 29-31. juli. Du kan lese mer om arrangementet og hvilke utstillere som kommer på visitnamdalen.com/trondersk-matfestival-pa-hjul-i-namdalen/.

10 lokale ingredienser og produkter du må prøve

 

  1. Badsturøkt røye fra Li-Snadder.
  2. Laks fra Namsen, enten røyket  eller trekt.
  3. Kanelbolle fra Jørem, eller bak selv med spelt fra gården.
  4. Gammel-Erik ost, perfekt som en del av et ostefat.
  5. Lutefisk fra Gjert’s Gourmet
  6. Lokalprodusert bærgele fra Høylandet
  7. Spekepølser fra Leksås Gårdsmat
  8. Poteter fra Haugum gård
  9. Egg fra Opdal
  10. Li-bab fra LiVERTEN. En Lierne-variant av kebab med mjukbrød, reinskav og tyttebærrørt rømme.