Namdalen bugner over av lokal mat, kortreiste råvarer, og lidenskapelige produsenter. Her kan du bli med på sopptur eller høsting av grønnsaker, fiske din egen laks eller ørret, og lære om baking med urkorn. Ta en kulinarisk reise fra de ville fjellområdene i Lierne og Røyrvik, via lakseelver og landbruksidyll, til havfiske, kystkultur og blå industri på kysten.

Og spis maten: kortreist, ureist, tradisjonsrik og laget med respekt til ingrediensene. Råvarene i Namdalen er rett fra naturens eget spiskammers. 

Smak en Namdalsk spesialitet

På midten av 1800-tallet hadde nesten hver eneste gård i Namdalen en badstue til tørking av korn, materialer og etter hvert også kjøtt og fisk. Siden den gang har «Badsturøkt kjøtt på namdalsk vis» blitt en beskyttet betegnelse. Denne tradisjonsrike tørkemetoden er unik for Namdalen og du vil finne flere produsenter som tørker kjøtt på denne måten i regionen, blant annet Skorovasmat og Leksås Gårdsmat. Li-Snadder i Lierne er spesielt kjent for sin einerøkte røye og badsturøkt elg og rein.

Sjømat på Namdalskysten

Det er ikke uten grunn at Sør-Gjæslingan var et av de største fiskeværene sør for Lofoten i sin tid. Skreien gyter i de næringsrike områdene utenfor kysten og det fiskes torsk, sei og kveite i store mengder i løpet av året. Fiskeindustrien har i dag en viktig rolle og sysselsetter svært mange på Namdalskysten.

Vil du følge råvarene fra hav til bord så kan du det; ved å bli med en erfaren skipper på fisketur,  eller dykke etter kamskjell med eller uten guide.

Bjørøya i Flatanger, eller på dagstur fra Rørvik med SalmoNor , kan du få innblikk i oppdrettsnæringen.

Lokalmatprodusenter og gårdsbutikker

Ønsker du å lære om lokal mat og produksjon kan du det i Namdalen. Produsentene forteller velvillig om hvor råvarene kommer fra og gir tips til hva du kan lage. Her ser du noen av produsentene i regionen. Osten Gammel-Erik fikk Spesialistmerke i 2021, og har vært kåret til en av verdens beste oster i Oste-VM.

10 lokale ingredienser og produkter du må prøve

 

  1. Badsturøkt røye fra Li-Snadder.
  2. Laks fra Namsen, enten røyket  eller trekt.
  3. Kanelbolle fra Jørem, eller bak selv med spelt fra gården.
  4. Gammel-Erik ost, perfekt som en del av et ostefat.
  5. Fenalår og lammepølse fra Holstad Gård
  6. Lokalprodusert bærgele fra Høylandet
  7. Spekepølser fra Leksås Gårdsmat
  8. Poteter fra Eldhuset/Haugum gård
  9. Dagferske egg fra Fru Opdals gårdsutsalg
  10. Li-bab fra LiVERTEN. En Lierne-variant av kebab med mjukbrød, reinskav og tyttebærrørt rømme.

Flere matopplevelser i Namdalen