Når sommeren er på hell og fargene i naturen endrer seg begynner en ny fantastisk årstid i Namdalen.  Det er den fargerike høsten. Høst i Namdalen betyr at det er tid for sanking av sopp og bær. Her finner du blant annet kantareller og steinsopp, multer, blåbær og tyttebær. Allemannsretten gir deg rett til å plukke bær, sopp, blomster og urter (for eget bruk eller for å spise på stedet) i all utmark i Namdalen.

Sopptur

Å ta med seg soppkurv på tur er en herlig opplevelse som hele familien kan delta på. Etter noen timers vandring og plukking er det lite som slår stekt sopp i bålpanne før hjemturen. Smakfull norsk sopp er populært å servere med viltkjøtt og rotgrønnsaker, eller i stuinger.

I skogfelt med gran, bjørk og furu er det gjerne fine forhold for sopp. Ved bunnen av trær og i områder med skygge er det du som oftest finner soppen. De lokale innbyggerne plukker gjerne sopp i det samme området år etter år, og alle finner sine yndlingssteder.

I Namdalen er det vanligst å finne kantarell og steinsopp. Aldri plukk sopp du er usikker på, da mange sopper er giftige. Ta med minimum en soppbok, en luftig soppkurv og en kniv på turen.

Les mer om plukking og tilbereding av sopp på matportalen.no

Kurver med kantareller på sopptur i Namdalen.

Multer og andre bær

På høsten bugner det med modne multer fra kyst til fjell i Namdalen. Mest bær finner du i de store myrlandskapene i Lierne, Røyrvik og Namsskogan. Multer blir modne alt etter været på tidligsommeren.  Er det varmt kan du plukke det oransje gullet fra tidlig i juli og er det kjøligere kan de modne så sent som midt i august. Ta med et bærspann og husk gode vanntette sko (fjellstøvler, gummistøvler  eller lignende) da myrområdene naturligvis kan være våte.

Blåbær blir gjerne moden på sensommeren før multene, og tyttebær blir modne etter multene. Blåbær og tyttebær trives best i lyng og åpne skogsområder.

Ønsker du flere turtips? Ta en titt på siden vår om  vandring og fjelltur.