Når du kjører langs de Namdalske veiene vil du innimellom se skilt med «egg til salgs», «ferske poteter», «Åpen gårdsbu», «Gårdsbutikk» eller «Hanen»-skilt. Følger du skiltene vil du etter hvert komme til trivelige gårdstun med lokalmatutsalg og småskalaprodusentene sine egne gårdsbutikker som du kan besøke.

I 2022 er Trondheim – Trøndelag valgt ut som European Region of Gastronomy og vi setter derfor ekstra lys på lokal mat i Namdalen.

Scroll videre for å bli kjent med noen småskalaprodusenter i Namdalen.

Mennesket, maktene og maten

Jøa er ei øy utenfor Namsos, kjent som Olav Duuns barndomshjem og «landet i eventyret» etter hans verker. Øya preges av et frodig og grønt landskap, med variert dyreliv og rådyr i hopetall.

Foto: Mai Løvaas/Oi! Trøndersk Mat og Drikke

Her ute har Randi og Eirik Lie Østgaard sitt småbruksparadis: Segelsund.

Segelsund lager de egne geleer og chutneyer,  selger egg fra egne høner og lager mat med urter og grønnsaker fra egen hage, fisk fra sjøen utenfor Jøa og kjøtt fra egne griser, eller fra det økologiske gårdsbruket Dun Gård som også holder til på Jøa. Randi lager også egne og svært stilige lakseskinnprodukter.

Urte- og grønnsakshage på Segelsund
Foto: Cathrine Myhre

Lokal mat er en livsstil

Med en bugnende urtehage, rike naturområder rundt småbruket og havet like ved er Segelsund idyllisk. Når Randi blir spurt hva motivasjonen for å drive småbruk og matproduksjon er svarer hun raskt.

Foto: Segelsund

Veien er målet. Vi har en litt flytende overgang mellom jobb, plikt, hobby og passion, hele døgnet rundt. Det er jo så artig å holde på. Det er det vi trives med.

Foto: Segelsund

Det viktigste for oss er at dyra har det godt og at vi har fulgt dem hele veien. Det at vi kan sanke sopp og bær fra naturen selv, eller kjøpe råvarer fra gode naboer er også viktig.

Namdalsk signaturrett

«Tapas på Namdalsk vis» fra Segelsund er valgt ut som en av fire signaturretter for Namdalen hos serveringssteder i forbindelse med Trondheim – Trøndelag European Region of Gastronomy 2022. Signaturrettene er retter som bruker lokale råvarer og spesialiteter som virkelig gir deg en smak av regionen.

Namdalstapas fra Segelsund
Foto Segelsund

Tapasen varierer alt etter sesong, med mest mulig egne eller kortreiste råvarer. Vi bruker villaks og villaksrogn fra Namsen, egenlaget klippfisk, egg fra egen gård, sopp som vi sanker selv, rødbeter, potet, salat og andre grønnsaker fra gården og chorizopølse fra frilandsgrisene våre. – Randi Østgaard Lie

Kortreiste kjøtt og ullprodukter på Namdalseid

Litt lengre sør i Namsos på Namdalseid (langs Fv17 mellom Steinkjer og Namsos) driver Silje og Carl Andrew Sæther Holstad Gård. Gården er hjem til en stamme med rasegodkjente gammelnorsk spælsau. Hele familien er involvert i driften, og  avl for å ta vare på de særegne kvaliteten som rasen har er viktig.

Foto: Holstad Gård

Vi er opptatt av at dyrene skal ha det bra hele veien. Helt fra lamming og til de skal slaktes. God plass, tørt underlag, tilgang på uteområde hele året, godt innmarksbeite og ikke minst tilgang på fjellbeite sommerstid.- Silje Sæther

Foto: Holstad Gård

De spiser sopp, lyng, kjerr, blad osv. Gress er det siste de velger. Vi driver sesong og bruker kun kjøtt av dyr som har beitet i utmark i ca. 3 måneder. Dette mener vi er med på å sette en ekstra smak på kjøttet.

Det krever sitt og være så lidenskapelig opptatt av det man gjør.

– Å drive småskala matproduksjon blir litt som en livsstil. Det krever mye, men gir også noe tilbake.

Foto: Holstad Gård

Ønske om å bruke hele dyret lå til grunn da vi startet med denne sauerasen. Vi selger ulike pølser, hamburgere, kjøttdeig, lammehakk, tapasboller og forskjellige stykningsdeler.

Lamper i ull
Foto; Holstad Gård

Av ulla har Selbu Spinneri laget garn, og vi selger både vasket, uvasket og kardet ull. Og en del egne produkter laget av ull fra gården.

Bærekraft og gårdsbua på Holstad

På gården har de ei gårdsbu med sine skinn og sine egne kjøttprodukter. Men, de er også opptatt av gjenbruk, fremsnakking av naboen og bærekraftig ressursbruk. Så i gårdsbua finner du også annen lokal mat fra Namdalseid, gjenbruksting og klær, lamper og julepynt laget av ulla til sauene på gården og mere til. De arrangerer også spinnekurs flere ganger i året.

– Lokal mat for oss er at mest mulig er kortreist og bærekraftig, så allerede i 2018 begynte vi å se på muligheten for å bruke lokale vekster i stedet for importert krydder i kjøttproduktene våre. Vi må bruke de ressursene og råvarene vi har rundt oss. Dette gjelder også det kuperte terrenget vi bor i med beiting.

På nettsiden til Holstad gård kan man bestille kjøttprodukter og lammepakker som så kan hentes i gårdsbua til høsten hvis man ønsker det.

I 2022 er Segelsund og Holstad Gård begge sertifisert som Producer og Host gjennom Trondheim – Trøndelag European Region of Gastronomy. 

Dette er et kvalitetsstempel som viser at disse bedriftene både satser på, og løfter frem, lokal mat og mattradisjoner.

Flere småskala produsenter og lokal mat i Namdalen