Tar du av fra E6 litt nord for Snåsavatnet og kjører østover kjører du mot Lierne og Sandvika. Her vil du finne LiVERTEN – et skikkelig skattekammer av lokal mat og mattradisjoner som du bare smake.

Jente ved foss i Lierne, Trøndelag
Foto: Kristian F. Nesser

Veien snirkler seg langs elva Sanddøla, over Lifjellet og forbi en nasjonalpark og et naturreservat, med episke vyer hele veien. Her beiter rein, elgen vandrer, ørreten hopper og rypene flyr høyt. Og bjørn er det også her.

Li-Bab fra LiVERTEN
Foto: LiVERTEN

Og midt blant all denne ville naturen er tettstedet Sandvika. Der ingen skulle tru at nokon kunne bu… eller ha en fantastisk foodtruck. LiVERTEN er et serveringssted og servicestasjon med lokalmatutsalg, som også driver egen produksjon av lokal mat. Spesielt kjent er de kanskje for Li-baben. 

Stolthet over lokale råvarer

Vi tok en liten prat med Roy Inge Bergli, daglig leder i LiVERTEN.

Vi tok over LiVERTEN i 2004, da fokuset på lokal mat var helt i startgropa. Lierne satt på enorme rike mattradisjoner og råvarer. Her er vi midt i matfatet. Mattradisjonene i Lierne bygger på tre kulturer, både den norske, den samiske og den svenske. Fra gammelt av var det vinterveg mellom Sverige og Norge her, og mange av mattradisjonene kommer fra Jämtland.

Roy Inge på stand under Trøndersk Matfestival i Trondheim
Foto:
Fotoknoff

Foredling av kortreist kjøtt og fisk

Vi samarbeider med flere lokale leverandører, og de er viktige for oss. I 2020 brukte vi blant annet 2,5 tonn rein- og elgkjøtt fra LiVilt i vår restaurant og foodtruck. Vi jobber også med Li-snadder som foredler kjøtt og fisk lokalt. Og får røye fra Blåfjell. I utsalget har vi også ost, gele, syltetøy og sjokolade fra andre i området. Så her kan man kjøpe alt man trenger for et godt måltid.

Juletallerken hos LiVERTEN
Foto: LiVERTEN

Namdalen er kjent for den tradisjonelle badsturøykingen av kjøtt og fisk. Dette er bare en måte vi foredler råvarene på i Lierne. Vi i LiVERTEN er også kjent for vår prisvinnende grævfisk, en lokal spesialitet.

Li-Snadder, produkter
Foto: Cathrine Myhre

LiVERTEN, Li-snadder og andre aktører fra Lierne står sammen på matfestivaler og markeder. Utvalget er variert og holder høy kvalitet. Her ser du  litt av utvalget til Li-Snadder: badsturøkt elgkjøtt, einerøkt røyefilet og mer,  laget på tradisjonelt Namdalsk vis.

Lokal mat på to hjul

Utover å drive lokalt serveringssted lager LiVERTEN også en rekke forskjellige brød, eget Li-gull, krydderblandinger og kjøtt som de selger. Men ikke bare det.

Det ligger ekte stolthet bak lokal mat fra Lierne. Libyggen og hyttefolket er gode ambassadører og bruker lokalmatutsalget, men helt siden 2015 har en vill idé vaket: Lokalmat Foodtruck.

Foto: Ole Ekker / Oi Trøndersk Mat

Vi ville få den lokale maten ut andre steder og i 2019 bygde vi en helt spesiell foodtruck. Nå tar vi med Li-bab, elgburger, reinpølse og våre andre fjellretter på store og små festivaler, arrangement og markeder, fra Røros i sør til Namsskogan i nord. Vi er på Trøndersk Matfestival i Trondheim hvert år.  – Roy Inge Bergli

Li-bab
Foto: LiVERTEN

En av våre mest populære retter er Li-baben. Dette er vår tolkning av kebab med reinskav fra Li-vilt, sopp og løk og tyttebær-rømme, servert i steinovnsbakte mjukbrød fra bakeriet.

Livssviktig lokalt samarbeid

Roy Inge avslutter med å påpeke viktigheten av gode samarbeidspartnere og viktigheten av å stå i lag.

– Vi spiller hverandre gode, og fremsnakker hverandre. Det blir det suksess av.
Ja, og så at vi  fremsnakker hverandres produkter og bruker dem, og ikke minst de fantastiske råvarene. Ingenting smaker så godt som mørbrad av elg eller rein når du vet hvor maten kommer fra.

I 2022 er LiVERTEN sertifisert som Producer og Host gjennom Trondheim – Trøndelag European Region of Gastranomy.

Du kan kjøpe mat fra LiVERTEN i deres eget utsalg i Sandvika, på markeder rundt om i Trøndelag og i butikken Bonden & Bohemen i Namsos Storsenter.

LiVERTEN har arrangement hele året rundt, med musikk, mat og show. De arrangerer Førjulsmartna i Lierne årlig.

Les mer om LIVERTEN, lokal mat og deres produkter på liverten.no.

Mer lokal mat i Namdalen