En av verdens beste oster kommer fra et tettsted med bare 200 innbyggere. I et gult ostehus ved E6 i Namsskogan yster Carlos Helguera den prisvinnende osten «Gammel Erik», beskrevet av ham selv som «en smakfull trønder».

 

Scroll videre for å bli bedre kjent med Carlos og osten fra Namsskogan.

Gammel Erik er en av verdens beste oster
Foto:
Fotoknoff / Visit Namdalen

Prisvinnende ost

Gammel Erik vellagret har som en av få oster fått tildelt Spesialitetsmerket fra Stiftelsen Norsk Mat. Dette er en ærefull utmerkelse som bare gis til den beste lokale maten. Oster fra Elvekanten Ysteri har også vunnet Gold i World Cheese Awards 2019-20 og Super Gold i World Cheese Awards 2018-19.

Å få sånn bekreftelse på at man gjør noe riktig, gir videre inspirasjon til å fortsette med det en holder på med. Vi prøver hele tiden å spisse produktet, og flytte listen lengre og lengre. Jeg og Frida  (yster) trives med det vi holder på med og det er drivkraften. Og når vi møter forbrukere som har gode opplevelser med osten. Det gir også motivasjon.

Ysting med lokale råvarer

Carlos får melk fra en gård i området og er tydelig på at man trenger gode råvarer for å lage god ost. Og god tid. For det tar tid å lage god håndverksost. Osten lagres i flere måneder, og den vellagrede Gammel Erik osten er lagret i minimum 10 måneder.

Elvekanten Ysteri lager fire ostevarianter, en med ramsløk, en med spisskummen og to naturelle. All osten er fastost av gaudatype.

Gammel Erik
Foto: Silje Kolaas/ Oi! Trøndersk Mat.

Lidenskap for lokal mat

Livet består av tilfeldigheter, og det var ganske tilfeldig at det var akkurat yster jeg skulle bli. En stor del av sjelen min ligger i osten jeg lager. Det ligger mye stolthet og identitet i ystingen, og nøyaktighet er viktig for å lage god ost.

Gammel Erik ost på Trøndersk Matfestival i Trondheim
Foto: Silje Kolaas/Oi! Trøndersk Mat

Vi har gjennom vår reise fått god støtte hele veien fra Innovasjon Norge, lokale støttespillere, COOP, Norgesgruppen og flere andre som er opptatt av å løfte norsk matkultur og håndverk. I fjor ble til og med ordføreren i Namsskogan med på stand sammen med oss på Trøndersk Matfestival, og statsministeren fikk seg en smaksprøve.

Det er klar tale fra Carlos når vi spør han hvordan osten smaker best.

– Det er med de rette folkene rundt meg og godt vertskap, gode samtaler og andre gode lokale ingredienser sammen med osten. Mat samler oss, og det er viktig å dyrke felleskapet.

Gammel Erik ost
Foto: Cathrine Myhre

Og hvordan serverer du Gammel Erik?

Jeg bruker det til alt: gratinering, salater, som fingermat med ost, ei god lokal skinke eller pølse, oliven og godt surdeigsbrød, som urkornsbrød fra Jenny på Jørem i Grong.

Stjernekokk Thomas Borgan bruker Gammel Erik i en av sine oppskrifter som du kan se video av her: link til facebook. Her brukes også andre råvarer fra Namdalen, som fisk fra Lierne og LiVERTEN (link til LiVERTEN).

 

Elvekanten Ysteri er sertifisert som Producer under European Region of Gastronomy 2022.  Osten kan kjøpes direkte i Namsskogan, på MENY, i Coop Mega-butikker landet rundt, på markeder og i en rekke butikker i Trøndelag.

Mer lokal mat i Namdalen