Jørem ved Namsen er en koselig gård, drevet av Jenny og Sven Åge Domås. Her driver de primært med laksefiske, overnatting og servering, men nå er gården også begynt å bli godt kjent for å dyrke og bake med urkorn.

Jenny på Jørem. Kanelboller av spelt/urkorn
Foto: Cathrine Myhre

Annenhver fredag åpner nemlig Jenny dørene i gårdsbutikken og selger rykende ferske bakevarer. Her får du kjøpt kanelboller og søtbakst av spelt og emmer, himmelsk gode surdeigsbrød, kjeks  og en rekke andre smakfulle bakevarer.  I gårdsbutikken selger de også eget mel fra gården og øl fra håndverkbryggeriet.

Vi tok en prat med Jenny – scroll videre for å bli bedre kjent med Jørem og det de driver med på gården.

Jenny på Jørem. produserer urkorn.

Fra storfe til urkorn

 

Mens vi enda drev med ku satte vi i stand det gamle bakerhuset.  Etter noen bakekurs ble jeg helt overbevist om at det var urkorn vi måtte bake med hjemme. Gamle kornsorter er ikke utsatt for moderne foredling, så melet har høyere næringsinnhold og mer smak enn moderne mel. Vi sådde på noen små teiger på innmarka først, men da vi måtte slutte med melkeproduksjon pga allergi, la vi helt om  til økologisk korn- og grasproduksjon.  – Jenny

Å bake med urkorn

På Jørem dyrker de spelt og emmer, svedjerug og den norske byggsorten Domen. De har eget håndverksbryggeri på gården og her lager de Namdalsøl, blant annet av eget bygg. De bruker også melet når de serverer steinovnsbakt pizza i baksthuset.

De gamle kornsortene egner seg best til økologisk drift, og økologisk drift er viktig for Jenny og Sven Åge. Men hvordan baker man egentlig med urkorn?

Urkorn fra Jørem ved Namsen

Trikset er god tid. Bland gjerne mel og vann sammen før du har i salt, da får melet trekke godt med veske. Bruk mindre gjær eller surdeig og la deigen heve lenge, gjerne på kald plass. Prøv å bak med spelt først, da blir du kjent med hvordan melet oppfører seg.

Besøk Jørem

På Jørem tar de imot gjester til alle slags selskap og samlinger, overnatting og aktivitet. I Gammelstu serverer de lunsj og middag basert på lokale råvarer. I det trivelige bakerhuset serverer de pizza rett fra steinovn på bestilling.

Overnatter du på Jørem på sommeren kan du nyte vedfyrt badstu, se elva fra en nærliggende gapahuk, eller låne en sykkel og sykle en tur. Turen Elvelangs Namsen anbefales.

Foto: Jørem ved Namsen.

 Vi ligger litt i utkanten, men det er mange muligheter på en plass. Vi er rett ved Namsen så her kan du fiske eller slappe av. Du kan også gå rett fra ytterdøra og opp på Geitfjellet 872 moh. Rundt oss er det landlig og trivelig. – Jenny

Helt til slutt, hva er den beste lokale maten du vet om?

– Åhh, akkurat nå er det nok kardemommesnurrer av emmer og spelt. En god søndagsfrokost med nybakt surdeigsbrød, bløtkokte egg fra Leksås gårdsmat og salami fra vår egen gris er også helt nydelig. Med melk selvfølgelig.

Les mer om Jørem ved Namsen pånettsiden deres.

I 2022 er Jørem ved Namsen sertifisert som Producer og Host gjennom Trondheim – Trøndelag European Region of Gastranomy.

De arranger Twintip & Tapas på Grong Skisenter 19.februar.

Mer lokal mat i Namdalen