Skorovas (Skorovatn) er en fjellandsby lengst sør-øst i Namsskogan. Før i tiden var dette et gruvesamfunn med 600-700 fastboende. I dag er stedet et yndet hytte- og feriested med ca. 20 fastboende.

Foto: Westby/ Hans Fredrik / Anno Norsk Skogmuseum. Skorovas Gruber 1958

Helt fra det i 1910 ble funnet malm i Skorovas vokste stedet og industrien. Det ble bygget en 45 km lang taubane fra Skorovas til Kongsmoen på Høylandet. Hus, butikk og skole kom også til fjellbygda. Dette var et levende gruvesamfunn i 1958 (avbildet).

Skorovas
Foto for Skjenkestova, av: Hanen.

Mesteparten av den gamle bebyggelsen står enda i Skorovas.  Det føles nesten som du går tilbake i tid når du besøker stedet. Hus og hytter her er omgitt av fantastisk høyfjellsnatur.

Opplev naturen rundt Skorovas

Skorovas kan virke vilt med sine høye fjell, varierte dyreliv og store åpne naturområder. Her er det fiskevann og jaktterreng, skiløyper og turstier. Du kan lese mer om jakt og fiske i Namsskogan på nettsiden til Namsskogan fjellstyre. De selger Namsskogankortet som gir rett til ørretfiske i store deler av kommunen. Skorovas Gruber og lokale grunneierlag i Skorovas selger jakt- og fiskekort for området rundt fjellandsbyen.

Naturnær overnatting i hytte eller glamp er også mulig i Skorovatn og omegn.

Vandring i Skorovas
Foto: Bente Snildal

Det er flere merkede DNT-ruter i området rundt Skorovas.

Her kan du blant annet gå en en 17 km lang rundtur i Skorovasfjella.  Denne turen  kan gjennomføres både som dagstur eller som helgetur med telt. Her vandrer du i flott landskap. Ta gjerne med fiskestang, men husk fiskekort. Skorovasklumpen 935 moh. er et populært turmål til fots på sommeren og som topptur på vinteren.

Hvilepause i brakka, Skorovatn Gruve
Foto: Ukjent/ Arbeiderbevegelsens arkiv og bibliotek. digitaltmuseum.no

Før i tiden samlet gruvearbeiderne seg i brakka for en kopp kaffe og en hvil. Bildet er fra Skorovatn gruve mot slutten av 1950-tallet.

Skjenkestova i Skorovas
Foto: Hanen

I dag er det Skjenkestova i Skorovas som er samlingspunkt etter lange dager ute i fjellet. Puben holder til i den gamle skolen i bygda.  Skjenkestova (link) er kjent som et øldorado, med over 500 sorter øl og lokal mat.

Lær mer

Nysgjerrig på historien eller naturen til fjellandsbyen? Visit Namsskogan har mer informasjon på sin hjemmeside. Her kan du også lese mer om Namsskogan, og finne spennende opplevelser for store og små.