Namdalskysten – havfiske og skjærgårdsidyll

Havfiske har alltid vært en svært viktig del av livsgrunnlaget ved Namdalskysten. Skreien gyter ved kysten på vinteren og resten av året fiskes det både torsk, sei og kveite. I mars hvert år hylles skreifisket i Namdalen gjennom Skreifestivalen på Rørvik. Namdalskysten strekker seg fra Flatanger i sør, via Namsos og Rørvik til Leka i nord.

Bli med ut i skjærgården

Bare i Vikna kommune er det nærmere 6000 øyer, holmer og skjær. Skjærgårdseldoradoet byr på mektige naturopplevelser, med kritthvite strender, trange sund og åpent hav. Blant de mange øyene kan du vandre i fjell og gå langs kulturstier, padle kajakk, dykke, øyhoppe med sykkel og mye mer. Øygruppen er et eldorado for fuglekikkere, og byr i tillegg på fantastiske fiskemuligheter. På Namdalskysten finner vi Sør-Gjæslingan, det fredete fiskeværet som i sin storhetstid var det største fiskeværet sør for Lofoten. Her har man mulighet til å overnatte i autentiske rorbuer. Hvert år trekker den enorme fiskerikdommen til seg fritidsfiskere fra nær og fjern. Namdalskysten er en yndet strekning og ferdes langsmed for båtfolket.

Opplevelser på Namdalskysten

Namdalskysten består av tusenvis av øyer og skjær i en vakker skjærgård, det fredede fiskeværet Sør-Gjæslingan, hvite sandstrender, historiske gårdstun, dyreliv, naturattraksjoner og fine muligheter for øyhopping med sykkel eller kajakk. Kjør Kystriksveien, opplev Skrøyvdalsvegen eller sykle Landnamsvegen til Abelvær for uforglemmelige opplevelser.

Dra på en guidet havfisketur, lei en båt for dagen, eller prøv fiskelykken fra en robåt
eller fra kajakk. I kommunene Namsos, Flatanger, Fosnes, Nærøy, Vikna og Leka, finnes det et rikt utvalg av bedrifter som tilbyr utleie av båt med eller uten motor, fiskeutstyr og guider med den nødvendige kunnskapen. Det er både mye og stor fisk å få utenfor Namdalskysten. Kanskje frister det å dra ut på fisketur sammen med en lokal kjentmann?

Visningssenter

Oppdrettsnæringen står også sterkt ved kysten. Ved SalmoNor eller ved Bjørøya kan alle og enhver lære mer om en av Norges desidert største næringer. SalmoNor i Rørvik samarbeider med Kystmuseet Rørvik med å formidle historien om norsk havbruksnæring samt å vise moderne akvakultur. Bjørøya tar deg med på en reise i havbruksnæringen gjennom både film på sitt visningssenter og RIB-tur ut til deres laksemerder.

Museum

Det er flere museum på Namdalskysten som byr på både lokal og nasjonal historie. Bla i oversikten under for å se både visningssenter og museum ved kysten. Klikk på de forskjellige kommunen for mer informasjon om folk og liv på kysten.

Kommunene langs kysten

Trykk på bildene for å lese mer om de forskjellige kommunen langs Namdalskysten.