Jøa er ei øy i Namsos kommune, nord i Trøndelag. Øya er blant de 100 største øyene i Norge og nås med ferge Ølhammeren – Seierstad eller hurtigbåt fra Namsos. Området kalles ofte «landet i eventyret» og er forfatter Olav Duuns rike.

Øya byr på et frodig landskap med dyrket mark, landbruk og mye dyreliv. Det er spesielt mye rådyr på øya og du vil ofte se dem på markene langs veien mens du sykler eller kjører forbi.

Olav Duuns Rike

Forfatter Olav Duun vokste opp på Øver-Dun og hentet inspirasjon til mange av sine verker fra livet på Jøa og ved Namdalskysten.  Forfatteren het egentlig Ole Julius Raabye, og levde som fiskerbonde og rodde vinterfiske til han reiste på lærerskolen i Levanger da han var 25 år gammel. I Levanger tok han også navnet Olav Duun. Olav Duun regnes i dag som en av de store forfattere innen nyrealisme. Han er spesielt kjent for episke romaner med eksistensielle spørsmål.

Olav Duuns barndomshjem på Jøa
Foto: Cathrine Myhre

Olav Duuns barndomsheim er åpent i sommersesongen og på forespørsel. Huset er restaurert og delvis innrettet som det var mens han bodde der. Merket tursti til ”Kjelvika”, hvor dikterens Odin opplevde sitt barndoms eventyrland. Barndomshjemmet til Olav Duun (link) ble åpnet for publikum i 2011.

Lokal historie og kultur

Du kan oppleve en del lokal kultur og historie på Jøa. Torvmuseet på øya er et rekonstruert område for torvproduksjon med informasjons-plakater. Fosnes bygdemuseum er også verdt et besøk.  Museet har flere bygninger som danner et tun som er egnet som samlingssted. Benker og bord ute egner seg godt, om en vil nyte nistepakken.

Gården Hov er en gammel boplass som ligger ved Hovsjøen. Et sagn sier at stedet var en kongsgård med gudehov i eldre tid. Det store gravfeltet like ved gårdens sjøstrand kan tyde på at dette har vært en kampplass med stort mannefall. Ved Hovsjøen ligger det mange gravhauger, både langhauger og rundhauger samlet i bjørkeskogen. På plassen vil en finne infoskilt, parkering, utedo og rasteplass.

Jernaldergården Janheim er en av opplevelsene på øya.  Langhuset på 26 meter er bygget etter malen fra vikinghuset som var i området mellom 500 år f.Kr. til 700 år e.Kr.

Naturopplevelser på Jøa

Jøa er svært sykkelvennlig, med lite trafikk og flere merkede sykkelruter som går i variert landskap. Her kan du enten benytte deg av de 5 tilrettelagte sykkelrutene eller bare ta sykkelen fatt og se hvor ferden går. Rutene er alt i fra 3.9 km til 11,9 km lange.  Landbruksidyll, storhavet, hurtigbåt og fine veier gjør at dette området passer bra for de som ønsker å øyhoppe ved kysten.

Turstier på Jøa

Det er flere merkede turstier og fjellturer på øya. Rakkavika fiskeplass og tursti er et friluftsområde med benker, grillplass og utsiktspunkter. Her er det godt tilrettelagt for de som ellers kan ha utfordringer med å komme seg ut i naturen. Det er både barnevogn- og rullestolvennlig.

En populær fjelltur på Jøa er turen opp Dunafjellet og videre til Ramnfjellet. Fra toppen vil du se en spektakulær utsikt alle veier. Det er bratt opp og bratt ned, men lett terreng å gå langs toppen. En flott opplevelse du sent vil glemme.

Jøa, landet i eventyret
Foto: Knut Gartland

Kajakk er også en populær aktivitet på Jøa. Brakstadsundet, Fosnesvågen og Jøa rundt er tilrettelagt som padleløyper.