Jøa er ei øy ved Namdalskysten, nord i Trøndelag. Området kalles ofte «landet i eventyret» og er forfatter Olav Duuns rike. Øya er blant de 100 største øyene i Norge. Jøa er populær blant syklister, familier og reisende som søker idyll, ro og fred.

Øya byr på et frodig landskap med et rikt dyreliv og du kan regne med å se både havørn, elg, oter, bever og traner. Det er spesielt mye rådyr på øya og du vil ofte se dem på markene langs veien mens du sykler eller kjører forbi.

Olav Duuns Rike

Forfatter Olav Duun vokste opp på Øver-Dun og hentet inspirasjon til mange av sine verker fra livet på Jøa og ved Namdalskysten. Olav Duuns barndomsheim er åpent i sommersesongen og på forespørsel. Barndomshjemmet til Olav Duun ble åpnet for publikum i 2011. Huset er restaurert og delvis innrettet som det var mens han bodde der. Merket tursti til ”Kjelvika”, hvor dikterens Odin opplevde sitt barndoms eventyrland. Barndomshjemmet til Olav Duun ble åpnet for publikum i 2011.

Forfatteren het egentlig Ole Julius Raabye, og levde som fiskerbonde og rodde vinterfiske til han reiste på lærerskolen i Levanger da han var 25 år gammel. I Levanger tok han også navnet Olav Duun. Olav Duun regnes i dag som en av de store forfattere innen nyrealisme. Han er spesielt kjent for episke romaner med eksistensielle spørsmål

Les mer om Olav Duuns steder på nb.no og i Fotefar mot Nord brosjyren «En vandring i Olav Duuns rike».

Jernaldergården Janheim

Janheim er en rekonstruksjon av et langhus fra vikingtiden. Området rundt Janheim er hjem til flere kulturminner. Ved Janheim kan du få guidet omvisning, samt guidet tur i området. Du kan også besøke Tranaas på egen hånd. Vel verdt et besøk!

Du kan oppleve en del lokal kultur og historie på Jøa. Torvmuseet  på øya er et rekonstruert område for torvproduksjon med informasjons-plakater. Fosnes bygdemuseum er også verdt et besøk.  Museet har flere bygninger som danner et tun som er egnet som samlingssted. Benker og bord ute egner seg godt, om en vil nyte nistepakken. Det er også mulig å bruke en av stuene med forsamlingsrom og kjøkken.Det er flere kulturminner på øya, blant annet båtgraver og kirkeruiner.

Aktiviteter på Jøa

Øya Jøa er svært sykkelvennlig, med lite trafikk og flere merkede sykkelruter som går i variert landskap. En kan enten benytte seg av de 5 tilrettelagte sykkelrutene eller bare ta sykkelen fatt og se hvor ferden går. Rutene er alt i fra 3.9 km til 11,9 km lange.  Landbruksidyll, storhavet, hurtigbåt og fine veier gjør at dette området passer bra for de som ønsker å øyhoppe ved kysten.

Til fots på Jøa

Det er flere merkede turstier og fjellturer på øya. Rakkavika fiskeplass og tursti er et friluftsområde med benker, grillplass og utsiktspunkter. Her er det godt tilrettelagt for de som ellers kan ha utfordringer med å komme seg ut i naturen. Det er både barnevogn- og rullestolvennlig. En finner flere rasteplasser med grill, benker og bord, med et utkikkspunkt med flott utsikt over Folla. Rakkavika egner seg svært godt som et mål for en sykkeltur i fantastiske omgivelser.

Gården Hov er en gammel boplass som ligger ved Hovsjøen. Et sagn sier at stedet var en kongsgård med gudehov i eldre tid. Det store gravfeltet like ved gårdens sjøstrand kan tyde på at dette har vært en kampplass med stort mannefall. Ved Hovsjøen ligger det mange gravhauger, både langhauger og rundhauger samlet i bjørkeskogen. På plassen vil en finne infoskilt, parkering, utedo og rasteplass.

En populær fjelltur på Jøa er turen opp Dunafjellet og videre til Ramnfjellet. Fra toppen vil du se en spektakulær utsikt alle veier. Det er bratt opp og bratt ned, men lett terreng å gå langs toppen. En flott opplevelse du sent vil glemme.

Padleruter rundt Jøa

Kajakk er også en populær aktivitet ved Jøa og i området rundt øya. Brakstadsundet, Fosnesvågen og Jøa rundt er fine padleløyper. Du finner kart og turbeskrivelser på visitnamdalen.com/kajakk-og-padleruter-i-namdalen/.  Du kan leie kajakk hos Brakstad hamn.

Har du lyst på en dukkert på sommeren er det flere fantastiske badeplasser å velge mellom på øya og området rundt.  Lisshestvika ved Salsnes på fastlandet, Anton Beach, Hovsjøen, Lennavika og Rakkavika på Jøa.

Overnatting ved Dun Feriehus

Dun Feriehus er et koselig feriehus, omgitt av grønnsaksåkere, vakkert kulturlandskap og landbruksidyll.

Spisesteder på Jøa

Det er flere spisesteder på Jøa som har åpent om sommeren, i helgene eller på forespørsel. Faksdalbrygga byr blant annet på lokale reker, hjemmelaget fiskesuppe og live musikk gjennom hele sommeren. Fra Pøbben til Brakstad hamn kan du nyte fantastiske solnedganger i horisonten, varm og kald drikke og noe servering. Fru L er en sjarmerende gjenbruksbutikk, kafe og boblebar i Gjestegården på Jøa. Her er det også overnatting. Her arrangeres det Mysekvelder  (matopplevelser). Fom. 27 nov – 12 des er det jul i butikken.

Ferge og gjestehavner

Det er fergeforbindelse fra Ølhammeren, ca. 30-35 km nord-vest for Namsos over til Seierstad fergekai på Jøa. Du finner rutetider på www.fosennamsos.no.

Kommer du med egen båt er det gjestehavner ved Faksdal, Brakstad hamn, Seierstad og i Fosnesvågen.