Namsos er en bykommune ved den norske kysten, midt i Nord-Trøndelag. Byen ligger helt innerst i Namsenfjorden, hvor lakseelva Namsen har sitt utløp, derav byens navn Namsens os. Kommunen har 13 083 innbyggere i tillegg til flere mindre tett bebygde steder utenfor kommunesenteret som Vemundvik, Otterøy og Klinga. Byen har egen flyplass; Namsos lufthavn. Flyplassen ligger like ved Namsos Camping.

Namsos rockere

Namsos har også blitt kalt “Rock City” på grunn av byens musikkmiljø. Fra Namsos kommer flere kjente musikere som blant annet DDE, Terje Tysland, Åge Aleksandersen, Stein Ingebrigtsen, Prudence, Chand Torsvik, Ronny Grannes, Askil Holm, Thomas Brøndbo med fler. Rock City, er et ressurssenter for profesjonell musikk og et opplevelsessenter for trønderrock. Prøv deg som låtsnekker, test ut tekst og toner i studio og bli kjent med trønderrockens historie. I samme bygg ligger Namsos Kino.  I tillegg til kveldsforestillingene kan de tilby skolekino, seniorkino og babykino på dagtid.

Besøk Namsos kommunes hjemmeside for mer informasjon.

Scandic Rock city

Foto: Steinar Johansen

Verdt å se:

Klompen, byfjell og utsiktspunkt (114 moh). Fra toppen kan du skue utover byen og dens omland med Namsenfjorden, sentrumsbebyggelsen, utløpet av Namsen og “sørsia” Spillum. Det er asfaltert bilvei opp, men vi anbefaler å gå fra sentrum – en 15 minutters gange. Ved foten av Klompen ligger Fredriksbergparken med bunkersanlegg fra krigens dager (tilgjengelig i sommerhalvåret).

Namsos

Vil du lære mer om den rike kulturhistorien i Namdalen? Besøk Namdalsmuseet som ligger like utenfor Namsos sentrum. Består av 24 bygninger og over 15 000 gjenstander og fotografier. I Namsos Kulturhus har ellers Fylkesgalleriet spennende kunst på utstilling. Besøk et autentisk Sagbruksmuseeum og ta turen til Spillum Dampsag og Høvleri. Museet ligger like sør for Namsos og er landets eneste bevarte, større dampsagbruk og et av fjorten teknisk-industrielle kulturminner av nasjonal betydning i Norge.

Med Namsenfjorden og Trøndelagskysten har Namsos et nært forhold til sjø og vann. Alle laksefiskere kjenner til elva Namsen som tiltrekker seg fluefiskere og entusiaster fra både inn- og utland. Med kystlandskap og høyfjell, fiskemuligheter og dyreliv, villmark og kultur er Namsos det perfekte stedet å ta en aktiv og avslappende ferie – eller koble av ved elven etter dagens gjøremål.

Bryggerekke

Foto: Steinar Johansen

Verdt å gjøre:

Oasen er Nord-Europas største svømmeanlegg i fjell og Norges nordligste 50 meters basseng. I tillegg til å være et flott badeanlegg, er det også svømmehallen til skoler og barnehager i kommunen. Her kan du boltre deg i ulike aktiviteter, og ikke tenke på hvordan været er. For her er det godt vær hele tiden.

Namsos Storsenter er det naturlige stedet å starte når du ønsker deg noe nytt eller som møtested når du skal treffe venner. Enten dere vil shoppe sammen, ta en matbit på et av deres hyggelige spisesteder eller bare slå av en prat.

Namsos kommune har en vakker og variert natur som gir muligheter til alle som ønsker ut på tur. Det er turløyper langs asfaltert veg og i fjellet, og avstanden til fisketurer ved sjøen og ved fjellvatn er kort. Det høyeste fjellet i Namsos kommune er Hemnafjellet på grensen mot Namdalseid kommune. Rundt Namsos by ligger mange topper, som byfjellet BjørumsklompenSvartfjelletVattafjelletDugurdsmålsfjellet og Strandafjellet. En kan også velge å ta turen med dresin mot Skage og nyt stillheten og se de vakre omgivelsene langs lakseelva Namsen. Dresinene brukes på de nedlagte togbaneskinnene, som går fra Namsos Camping til sentrum eller fra campingen og opp til Skage.

dresin

Namdalens største arrangement er NamsosMartnan, som i 2016 arrangeres 17-20 august. Dette er en folkefest for både store og små. På dagtid er det boder i sentrum hvor man får kjøpt både suvenirer, mat fra torghandlere fra hele Europa og lokale matprodusenter. Det blir arrangert olabilløp og det er levende musikk fra festplassen, som er et samlingspunkt når det er martna i byen. Om man er sugen på litt fart og spenning anbefales det å ta turen til tivoliet, hvor man finner karuseller både for de aller minste og for voksne. Lørdagskvelden er høydepunktet for mange. Da arrangeres det martnasfest i sentrum. Her er det livemusikk, god stemning og dans.

Overnatting:

Overnattingsmulighetene i Namsos og Namdalsområdet er varierte, med alt fra hotell, vertshus og vandrerhjem til gårdsovernatting og camping. Nær Namsos sentrum ligger Tino’s Hotel med egen italiensk restaurant like ved Namsos Storsenter. Her kan du finne rimelig hotellovernatting hele året, og det er praktisk for forretningsreisende.

Tinos

Du kan også overnatte på Scandic Rock City Hotell, et moderne hotell i Namsos like ved utstillingssenteret Rock City, med rom inspirert av musikk og rock. Dette er det eneste rockehotellet i landet.
Scandic Rock City kom på åttende plass på en kåring over landets beste hoteller I 2015.

Namsos camping er en fire stjerners campingplass med hytteutleie, caravanplasser og et førsteklasses teltområde. De kan tilby egen badestrand og salg av fiskekort.