Vinteren i Namdalen er en årstid med mange kontraster. Iskalde dager og varme hytter. Blå timer og røde solnedganger.  Lyse dager og mørke nattehimler. Her kan du oppleve fantastisk vinterlys over puddersnø og skare, over iskledde fjellvann eller bølger på havet. Velkommen til…

Solnedgangsmagi på Namdalskysten

Se for deg en stille ettermiddag ved havet. Det knitrer fra et lite bål og knaser når noen går på iskald snø. Praten går blant de du er glade i, og alle nyter ettermiddagen med kinn som sakte men sikkert blir rosenrøde.  Solnedgangen nærmer seg. Horisonten brenner. Gul, oransje, rød – ei ildkule som senker seg ned i havet. Slik oppleves solnedgangene på Namdalskysten. Dette er bare en måte å oppleve magisk vinterlys på i Namdalen. Namdalen ligger sør for Polarsirkelen og det er derfor noen timer dagslys også i desember og januar. Kanskje utnytter du lyset til å ta en sprek topptur på ski?

På Namdalskysten kan du oppleve litt ruskevær også. Å kjenne naturkreftene på kroppen mens du lener deg mot vinden er helt spesielt.

Vinterlys og stjerneklare nattehimler

Det er tre nasjonalparker og flere store områder med lite menneskelig aktivitet i Namdalen. Regionen er derfor en perfekt destinasjon for stjernefotografering. Det er spesielt lite lysforurensning i indre deler av Namdalen. Kanskje du kan ta turen til Viewpoint Børgefjell (link til borgefjellnasjonalpark.no) for litt stjernekikking? Lierne kommune er også en svært god destinasjon for såkalt «dark sky» fotografering.

Kan jeg se nordlys i Namdalen?

Ja, det kan du, hvis det er sterk nordlysaktivitet og klarvær. Når det er høy aktivitet på KP-skalaen (skala som viser styrken på nordlyset) er det mulig å se nordlys i Namdalen med det blotte øyet. Gjerne 6 KP og oppover. Selv om du ikke ser nordlyset med det blotte øyet vil du med slik aktivitet kunne se det gjennom kameralinsen. Ønsker du å jakte på nordlys i Namdalen kan det være lurt å ta turen ut når det er klarvær; Kanskje er du heldig og fanger det.  Du kan sjekke nordlysvarselet på flere forskjellige nettsider.  

Tips for fotografering av stjernehimmel og nordlys:

  • Sjekk værmeldingen
  • Unngå steder ned lysforurensning
  • Bruk kamerastativ
  • Bruk manuelle instillinger (f.eks. lang lukkertid og høy ISO)
  • For mindre kameraer og telefoner: Prøv å bruke «star-lapse» eller «star photography» funksjonen.
  • Finn en god forgrunn, ikke fotografer bare himmelen.

Opplev eventyrlig vinter i Namdalen