Vinteren i Namdalen har litt å by på for de fleste. Her finner du milevis med preparerte løyper, Grong Skisenter for slalåm, samt flere fine fjell for toppturer med randonee og offpiste nedkjøring. Sesongen for toppturer på ski er variert i regionen, og i Indre Namdal kan du dra på topptur langt ut i mai. Her finner du seks forslag på toppturer med randonee-ski. Disse turene kan også gjennomføres med fjellski for de som foretrekker det.

1. Øyensskavlen/Båeriesvaerie 686,5 moh.

Øyensskavlen/ Båeriesvaerie  er med sine 686,5 moh det høyeste fjellet i Namdalseid, og ligger i Øyenskavlen naturreservat. Øyensskavlen har en av de 25 lengste sekundærfaktorene i Norge, og en av de 40 lengste i Skandinavia. Parker på Myrmoen, ca. 4.5 km fra Osenkrysset, gå mot masta, gå så sørover mot høyeste punkt og varde. Turen har en slak nedkjøring med fantastisk utsikt. Se video fra nedkjøring her.

2. Jektheia 478 moh.

Ikke så langt fra Øyensskavelen er Jektheia friluftsområde. Turen opp på Jektheia 478 moh er populær blant de som foretrekker randonee. Turområdet rundt Jektheia er også fint for familieturer og fjellski. For å komme til startpunkt kjør Fv17 sørover fra Namsos, ta av mot høyre og kjør over brua på Sjøåsen. Det er skiltet til Jektheia friluftsområde, første avkjørsel til høyre. Kjør på bomvei (kr. 20), så opp til parkering.

3. Hemna 685 moh.

Hemna (Hemnafjellet i kart) er 685 moh med ca 640 meter stigning. Fjellet ligger på grensa mellom kommunene Namsos og Namdalseid. Ca. 6 km en vei, jevn stigning. Flott topptur med gode partier for nedkjøring i sesong. Merket både sommer og vinter. Se veibeskrivelse og kart på ut.no.

Jektheia, Namdalseid - topptur i Namdalen, Trøndelag. Foto: B.Snildal.

4. Heimdalhaugen/Aajmehtaelie 1159 moh.

Heimdalhaugen/Aajmehtaelie i Grong er en flott, men utfordrende kombinert fot/randonee tur på vinteren. Turen begynner i flatt terreng før man får stigning opp mot Gjeterhytta (enkel åpen hytte) mellom Storhaugen og Litjhaugen. Det anbefales at man  går på ski opp til Skaftet og deretter sette fra seg skiene der. Turen videre fra Skaftet er bratt videre mot toppen. Start turen i Nesådalen friluftsområde. 13 km tur/retur, ca. 800 m stigning. Du kan lese mer om turen her.

5. Dærga / Jillie-Dearka 1108 moh.

Turen til Dærga (Dergaklumpen i kart) er en lufting tur i Røyrvik kommune/Raarvihken tjielte. Fin tur på vinteren enten med fjellski eller med randonee-ski. 8 km tur/retur, 600 meter stigning. Turen begynner et stykke nord for Røyrvik sentrum, ved Fv361. Tundra Tours tilbyr guidede turer til Dærga på vinteren.

6. Skorovassklumpen/Gierenetjåalhte 935 moh.

Turen til Skorovassklumpen på grensa mellom Namsskogan og Røyrvik kan gås fra flere sider, men mest vanlig er det å gå fra parkering ved Stor-Skorovatnet på Namsskogan-siden. Turen  4,6 km tur/retur med ca. 500 m stigning. Flott utsikt og slak nedkjøring som passer de fleste.

7. Indre Høgaksla 691 moh.

Indre Høgaksla på Høylandet er en fin tur på fjellski, men har ikke veldig lang nedkjøring. Men utsikten er upåklagelig!

Sikkerhet

Å bevege seg i fjellene på vinteren medfører alltid en risiko for snøskred og raske vær-endringer. Vi anbefaler at alle sjekker værmeldingen og forholdene på www.varsom.no før de drar på toppturer. Det er også viktig at man alltid har med seg ekstra klær, nød bivuakk/fjellduk, ekstra mat og skredsøker, søkestang og snøspade i utsatte fjellområder. Gi alltid beskjed hvor du går og spør gjerne en lokal kjentmann om råd før du drar på tur. VisitNorway har en video med tips til pakkeliste for skitur i fjellet.

Gå også sporløst på tur: kast aldri avfall i naturen og forstyrr ikke lokalt dyreliv.