Nærøysund er en kommune ved Namdalskysten i Trøndelag som omfatter de tidligere kommunene Nærøy og Vikna. Kommunen har sitt navn etter Nærøysundet, det naturlige sunder som skiller øya Inner-Vikna med Marøya, Nærøya og fastlandet. Navnet stammer fra det historiske handels- og kirkestedet på Nærøya, oppkalt etter den norrøne havguden Njord.

Den lange kystlinjen og en skjærgård med over 6000 øyer, holmer og skjør gjør kommunen til et viktig område for fiskeri, oppdrett og kystturisme. Her finner du alt fra uberørte fjell- og villmarksområder til spennende fjordlandskap og skjærgårder med storhavet utenfor. De viktigste næringsveiene i kommunen er akvakultur, landbruk, og verftsindustri. Rørvik er den største byen i kommunen med Kolvereid – Norges minste by –  som nummer to. Andre tettsteder inkluderer Foldereid, Salsbruket, Abelvær og Lund, med flere.

Historisk fiskeri og kystkultur i Nærøysund

Det er få steder der du kan få et mer komplett bilde av kystkultur og den blå næringen. Ved Namdalskysten har vi både fredede fiskevær, Kystmuseum, visningsanlegg for lakseoppdrett og flotte historiske bygninger.

Kystmuseet Rørvik og fiskeværet Sør-Gjæslingan

Kystmuseet Rørvik gir et variert og verdifullt innblikk i kystkulturen, blant annet gjennom utstillingene i det ikoniske bygget Norveg, de gamle bryggene i Rørvik, Berggården og Vågsenget.  Det fredete fiskeværet Sør-Gjæslingan var i sin tid et av de største sør for Lofoten med opptil 4000 menn og kvinner samlet i høysesongen. Fiskeværet kan besøkes på dagsturer eller en kan velge å overnatte i autentiske rorbuer.

Havfiske

Opplev eventyrlig fiske på Namdalskysten. Med tusener av øyer, skjær og holmer har området store fiskemuligheter året rundt. Nærøysund er et ideelt startpunkt for havfisketurer.

Friluftsliv og aktiviteter

Til fots i Nærøysund

Vil du vandre og gå langs merkede turstier? Det er svært mange turmuligheter i området, med blant annet ni områder med skiltede familieturer i gamle Nærøy kommune. Du finner brosjyren med kart og turbeskrivelser her: Brosjyre turstier Nærøy . Valøytind ytterst i Vikna er en fin og familievennlig tur med god utsikt.

Kajakkpadling i skjærgården

Hva med å padle kajakk i solnedgangen mens du kjenner på draget og dønningene fra havet? Vil du våkne på ei øy ute i havgapet og høre måkeskrik og kanskje se havørna fange fisk? Vil du opp i høyden for å skue utover den fantastiske skjærgården og naturen i ytre Namdal? Eller nøyer du deg med å høre knitringen fra bålet ved et av de mange fiskevannene? Explore Ytre Namdal gir deg alt dette og mer til.

Ta turen til en oppdagelsesferd langs Landnámsvegen. Ei reiserute fra Rørvik og Norveg til Abelvær. Ei rute som vil gi deg en rikere opplevelse av mulighetene som finnes i dette kystlandskapet i Ytre Namdal. Turen kan ta alt fra 2 timer til en hel dag. Alt avhengig av om en benytter bil eller sykkel i tillegg til at det kan være væravhengig.

Naturopplevelser ved Salsbruket

Utmarkscompagniet tilbyr innholdsrike naturopplevelser med jakt- og fiskerettigheter med overnatting i flere tilrettelagte utmarksgårder. Hvorfor ikke ta med barna ut i naturen og gi dem opplevelser de sent vil glemme? Her kan de minste ta sine første forsiktige paddeltak over rolige fjellvatn eller få sin første fiskeopplevelse. Ved den flotte Opløfjorden på Salsbruket ligger Elgåa Apartment. Her er det gode muligheter for aktiviteter, som kano- og kajakkpadling, vandring, fjordturer og laksefiske i Opløelva.

Å kjøre Skrøyvdalsvegen fra Høylandet til Salsbruket er en flott opplevelse. På turen ser du Skrøyvstadfossen. I Salsbruket kan både store og små glede seg over nære møter med dyr på Setran Opplevelsesgård.

Overnatting og servering i Nærøysund

Rorbusommer, hotellfrokost, kystcamping eller gårdsopplevelse? Her kan du se noen alternativer for overnatting. Koselige campingplasser, hytter på fjellet eller ved fjorden, sjarmerende feriehus og tradisjonsrike hoteller. Mulighetene er mange, valget er ditt.

Les mer om Nærøysund og Namdalskysten: