Landnåmsvegen strekker seg fra byen Rørvik i nord til fiskeværet Abelvær i sør. Sykkelturen er ca. 38 km og passer fint som en del av en lengre øyhoppingstur ved Namdalskysten. Ta hurtigbåten fra Namsos til Abelvær eller til Rørvik og start turen der. Det er svært mange fornminner ved Namdalskysten, spesielt fra vikingtiden. Landnám er et gammelt norrønt utrykk som betyr å ta land/landtaking og veien har fått navnet sitt på grunn av tilknytning til utreisende vikinger. Vi vet at det var høvdingseter både på Nærøya og ved Ramstad. Her kan du lese om noen av opplevelsene på sykkeltur langs Landnåmsvegen, fra nord til sør.

Rørvik

Rørvik et tettsted med faste anløp fra Hurtigruten. I Rørvik kan du overnatte ved Kysthotellet Rørvik, Løvøen Gård, Kvalpsundet Rorbuer eller Kleiva Camping. Besøk gjerne Kystmuseet Rørvik og Berggården, samt bli med Salmonor Visningssenter ut på tur. Fra Rørvik sykler du over Nærøysundbrua og sør-østover.

Hundhammarfjellet

Hundhammarfjellet (237 moh) er et fjell og en vindmøllepark som man kan se langs Landnåmsvegen. Det er tursti og asfaltert vei til toppen, skiltet fra veien.

Sverdrup-Bautaen

Ved gården Lauga er det reist bauta for Eidsvollmannen Georg Sverdrup. Sverdrup ble født på Lauga i 1770, og fungerte som riksforsamlingens president 17.mai 1814. Nærøymannen var den første blant mennene på Eidsvoll som undertegnet Norges Grunnlov.

 

Steine Kirke

Steine kirke, tidligere Steine kapell, er en langkirke i tre fra 1911. Kirka ligger rett ved veien og er et fint stoppested på turen, enten man vil strekke på beina eller ta seg en rast. Rett over veien fra kirka begynner turløypen til Steinsfjellet , skiltet med nasjonal standard.

Ketilhaugen

Ketilhaugen er en gravhaug ved Ramstad litt nord for Abelvær. Gravhaugen er skiltet fra veien. Tradisjonen beretter at dette er gravhaugen til høvding Kjetil Høng som bodde på Ramstad, hovedperson og helt i en islandsk saga fra før Island ble bebodd. Ramstad er i «Egils saga» kjent som høvdingsetet Rafnista/Hrafhista, ravnenes hjem.

Det er sterk tilknytning mellom Island og Ramstad/Rafnista og flere av Ketils etterkommere har hatt viktige roller på Island under vikingtiden. Ketil og hans etterkommere er kejnt fra flere sagaer.  Du kan lese mer om Kjetil Høngs saga, en av de fire Ramstasagaene på wikipedia.

Kjeksvika og Hesthagan badestrender

Noen få hundre meter nord for Abelvær er Kjeksvika badestrand og rasteplass. Kjeksvika er ei nydelig kritthvit sandstrand omgitt av grønne enger og klart blått hav. Her er det gapahuk og grillplass. Ved nabostranda Hesthagan er det toalett.

Abelvær

Vel framme i Abelvær kan du nyte synet av et tradisjonelt fiskevær med sjarmerende bygninger med historisk bakteppe. I Abelvær kan du vandre langs strandkanten, leie kajakk eller dra på guidet kajakktur med erfarne guider fra Explore Ytre Namdal.  Begynte du turen i Rørvik kan du nå ta hurtigbåten enten tilbake til Rørvik eller til Namsos.