Landnåmsvegen er kallenavnet veistrekningen mellom Rørvik og  fiskeværet Abelvær i Nærøysund. Dette er flott sykkeltur og reiserute på 37 km, med flere opplevelser underveis. Start turen med hurtigbåt fra Namsos til Abelvær eller til Rørvik.

Øyhopping på Namdalskysten. Abelvær
Foto: Jørgen Hjelmsøy, Kystriksveien Reiseliv

Landnám er et gammelt norrønt utrykk som betyr å ta land/landtaking. Veien har fått navnet sitt på grunn av tilknytningen til utreisende vikinger, spesielt utreisende til Island. Vi vet at det var høvdingseter både på Nærøya og ved Ramstad.

Turen starter i Rørvik…

Rørvik

Rørvik er kystby med faste anløp fra Hurtigruten.  Besøk gjerne Kystmuseet Rørvik og Berggården for å lære mer om kystkulturen og historien på Namdalskysten. Salmonor Visningssenter tar deg med ut til mærene for å lære om moderne lakseoppdrett. Vi anbefaler også å ta turen innom Gjert’s Gourmet for et smakfullt måltid eller en spiselig souvenir.

Fra Rørvik sykler du over Nærøysundbrua og sør-østover.

Følg Fv770 over Marøya og litt videre, ta så av på Fv769. På sommeren kan du gjerne sykle et stykke forbi krysset og ta en tur innom gårdsbuikken ved Litlvea Gård. På gården produseres det smakfull lokal ost. Du får også kjøpt kortreist mat fra andre produsenter i området.

Veien går gjennom frodig landbruksområder og har flere naturlige stoppepunkt. Ønsker du ei overnatting underveis kan du ta turen ut til Stor-Arnøya og Sørensen Brygge. Her overnatter du i leilighet med vakker utsikt over sjøen.

Jettestuen ved Strandval. Gårdsbutikk ved Namdalskysten
Foto: Jettestuen.no

Veien går videre langs Fv769 mot krysset ved Coop Marked og deretter mot Abelvær. Før du tar av bør du ta et stopp på Jettestuen ved Strandval. Her har Nina bygd om fjøset til en virkelig sjarmerende interørbutikk, med café om sommeren. Dette koselige tunet er verdt et besøk eller fire.

Historiske Namdalskysten

Det er flere historiske interessepunkter på tur sørover mot Abelvær.

Sverdrup-Bautaen

Ved gården Lauga er det reist bauta for Eidsvollmannen Georg Sverdrup. Sverdrup ble født på Lauga i 1770, og fungerte som riksforsamlingens president 17.mai 1814. Nærøymannen var den første blant mennene på Eidsvoll som undertegnet Norges Grunnlov.

Steine Kirke

Steine kirke, tidligere Steine kapell, er en langkirke i tre fra 1911. Kirka ligger rett ved veien og er et fint stoppested på turen, enten man vil strekke på beina eller ta seg en rast. Rett over veien fra kirka begynner turløypen til Steinsfjellet , skiltet med nasjonal standard.

Ketilhaugen

Ketilhaugen er en gravhaug ved Ramstad litt nord for Abelvær. Gravhaugen er skiltet fra veien. Tradisjonen beretter at dette er gravhaugen til høvding Kjetil Høng som bodde på Ramstad, hovedperson og helt i en islandsk saga fra før Island ble bebodd. Ramstad er i «Egils saga» kjent som høvdingsetet Rafnista/Hrafhista, ravnenes hjem.

Det er sterk tilknytning mellom Island og Ramstad/Rafnista og flere av Ketils etterkommere har hatt viktige roller på Island under vikingtiden. Ketil og hans etterkommere er kejnt fra flere sagaer.  Du kan lese mer om Kjetil Høngs saga, en av de fire Ramstasagaene på wikipedia.

Abelvær

Etter badestopp i Kjeksvika fortsetter turen frem til Kaikanten i Abelvær. Her  kan du nyte synet av et tradisjonelt fiskevær med sjarmerende bygninger med historisk bakteppe.

I Abelvær kan du vandre langs sjøkanten, leie kajakk eller dra på guidet kajakktur med erfarne guider fra Explore Ytre Namdal.

Kajakk ved Abelvær
Foto: Explore Ytre Namdal

Det er flere padleruter ved Abelvær og langs øyene du nå har syklet forbi. Disse rutene kan du lese mer om her.  Ønsker du en båttur i skjærgården er det også mulig.

Fra Abelvær kan du ta hurtigbåt tilbake til Rørvik eller Namsos. Du finner rutetider på atb.no