Du har kanskje hørt om Namsen før, ei kjent elv med flere hundre år bak seg som lakseelv og yndet fiskeplass. Men har du hørt om lakselordene?

Charles Thellussen med dagsfangst fra Namsen
Foto: Namdalsmuseet

Lakselordene

«Lakselord» er det Trønderske kallenavnet på britiske adelige og andre fra overklassen som fra midten av 1800-tallet og utover kom til Norge og Namdalen for å jakte og bedrive sportsfiske i elvene her.

Lakselorder ankommer ved Namsen
Foto: Namdalsmuseet

Ofte var de ikledd tweed-jakker og bukser, mens konene var pent antrukket i kjoler og hatt.

Lakselordene og deres fruer var i Namdalen i lengre perioder og noen bidro med betydelige ressurser for å bygge fasiliteter i områdene de besøkte. Vi vet blant annet at en Mr. Thomas Merthyr Guest eide gårder i Grong og var eier av Gløshaugen kirke i en periode.

Som oftest kjøpte de britiske gjestene også tjenester i form av overnatting, servering, transport og tilretteleggere fra gårdseiere lokalt.

I videoen under kan du høre en minneverdig historie fra Namdalsmuseet om Mr. Guest og rekordlaksen han fikk i 1894.

Harling

Laksefiske i dag

«Lakselordene» ble starten på turismen og sportsfisket i Namdalen. Over tid har lakselordene hatt stor økonomisk betydning for folket som levde langs elvene. Det har ført til at det langs Namsen og andre elver finnes familier som har jobbet med reiseliv i mange generasjoner, og har vertskap i blodet.

I dag kan alle som ønsker det prøve fiskelykken, uansett alder og erfaringsnivå. Fiskekort, kvoter, rapportering og kunnskapsrike guider/roere sørger for gode opplevelser med trygge rammer.

Du kan lese mer om elvene i Namdalen og laksefiske på vår artikkel om laksefiske her.

Hvis du vil lære om villaks kan du besøke nettsiden til Nasjonalt Villakssenter. De har en egen avdeling i Namsos.

Marius Rua/ Ren Røros

Når du ikke prøver fiskelykken kan du besøke sjarmerende gårdsbutikker, spise lokal mat, bo i Trønderlån eller lodge, eller sove godt i et unikt tog over elva, med fantastisk utsikt.

Ved de andre elvene i Namdalen finner du også tilbydere av overnatting, god mat og guider med lang erfaring. Ja, faktisk flere generasjoner med erfaring.

Mann som klargjør fiskestang til laksefiske ved Namsen
Foto: Marius Rua/Ren Røros/Visit Namdalen

Kongelig besøk i elvenes dronning

Visste du at Namsen omtales som elvenes dronning? Da er det kanskje ikke så rart at Hans Majestet Kongen og  andre royale besøkende jevnlig har fisket ørret og laks i Namsen opp igjennom årene.

Opplev mer i Namdalen