Fiskeri og havbruk er på mange måter livsgrunnlaget for kystsamfunnene i Namdalen. I mange hundre år har skreifisket og sjøfisket gitt mat og næring, inntekt og aktivitet på kysten. I senere år har havbruk vokst frem som en viktig del av aktiviteten og matproduksjonen i Norge.

I dag er havbruk Norges andre største eksportnæring.

Bjørøya

I 2022 er Trondheim – Trøndelag valgt ut som European Region of Gastronomy og vi setter derfor ekstra lys på matproduksjon i Namdalen. I 2022 er Bjørøya sertifisert som Producer gjennom Trondheim – Trøndelag European Region of Gastronomy. 

Vi tok en prat med Hanne Sørum,  markeds- og kommunikasjonsansvarlig Bjørøya, et relativt lite oppdrettselskap i Flatanger.

Scroll videre for lese mer om havbruk på Namdalskysten og Bjørøya.

Fiskerihistoien
Foto: Bjørøya

Bjørøya ble stiftet i 1982 og feiret 40-års jubileum i år. Det startet med fiske etter laks ved øya Bjørøya i Flatanger. Etter mange runder med prøving og feiling, investering og tunge tider vokste Bjørøya frem slik vi kjenner det i dag.

Foto: Bjørøya

Vi holder fortsatt til et lite steinkast unna der vi startet. I dag produserer vi 12 000 tonn laks i året, altså kan vi si at vi produserer 161 000 måltider med laks, hver dag, sier Hanne Sørum.

I Flatanger så er det rundt 300 som jobber i havbruksnæringa, av 1100 innbyggere. Det er mange arbeidsplasser i næringen i kommunen.

Visningsturer til laksemerdene

Bjørøya tar med seg grupper ut til merdkanten for å lære om havbruksnæringen gjennom hele sommeren. Resten av året kjører de turer på forespørsel, eller som en del av deres undervisningsopplegg for skoler og barnehager.

På tur med oss får man et unikt innblikk i moderne lakseoppdrett. Vi kjører RIB ut til et fullskala oppdrettsannlegg for å se fisk,lære, og hilse på de som jobber der.

Foto: Bjørøya

Vi opplever at de som blir med oss ut blir overrasket over hvor strengt regulert driften er, hvordan vi arbeider på merdene,  og at de forlater oss med mer kunnskap og innsikt i bransjen.

RIB-tur med Bjørøya
Foto: Øystein Moe / Helmet

Vi svarer på det gjestene måtte lure på både om arbeidet vi gjør, og hvordan vi jobber for å utvikle oss videre.

Norsk laks som merkevare og mat

Norsk laks er en kjent merkevare i utlandet, men i Norge spiser de fleste barn og unge mindre fisk enn anbefalt, ifølge Norsk Sjømatråd.

Bjørøya ønsker å vise frem variasjon i retter og muligheter.

Pokebowl
Foto: Bjørøya

Det er så mange måter å spise fisk på i dag. Laks kan stekes og trekkes, bakes i ovn eller brukes i suppe, serveres med potet eller med pasta, for å nevne noe. Jeg syns selv at sushi og pokebowl med rå laks er veldig godt, og et godt alternativ til de tradisjonelle norske variantene. Variasjon er også spennende for barna og kan gjøre at de spiser mer fisk.

Laksefilet
Foto: Bjørøya

Det er spådd at vi trenger mer mat fra havet på verdensbasis. Da er oppdrettslaks en god og viktig ressurs.

Trondheim - Trøndelag European Region of Gastronomy 2022.

Trondeheom - Trøndelag European Region of Gastronomy 2022

Mer Namdalsk mat og kystopplevelser