Gjennom hele året har Trøndelag feiret gårdene, råvarene, produsentene, kokkene,  restaurantene og det Trønderske gjestebudet som en del av statusen Trondheim – Trøndelag er European Region of Gastronomy i 2022.

 Her finner du derfor julegavetips med lokal mat og matopplevelser fra sertifiserte ERG-bedrifter i Namdalen.

1. Ostegave i verdensklasse

Ved Elvekanten Ysteri i Namsskogan ystes «Gammel Erik», prisvinnende ost med Super Gold i Oste-VM og Årets Meierprodukt på Trøndersk Matfestival. Gammel Erik er en smakfull og allsidig ost som serveres på kjeks, til frokost og i varme retter. Besøk nettsiden til Elvekanten Ysteri for mer informasjon.

2. Håndlagede gaver fra Segelsund på Jøa

På det sjarmerende landhandleriet på Segelsund vil du finne et godt utvalg av lokale mat-produkter og kortreiste varer. Randi Lie driver landhandleriet og lager blant annet urtesalt, chutney, såper og fersk brødbakst som selges i butikken.

3. Spiselig gave fra Lierne

LiVerten har eget bakeri, restaurant og utsalg av lokal mat fra Lierne, blant annet røye fra Li-snadder. De pakker gjerne matkasser til deg som skal på hytta i nærområdet, eller ønsker å ta med deg en smak av Lierne til der du skal feire. Skal du på besøk i jula er en kasse fylt med lokal mat fra LiVerten midt i blinken som gave til verten!

4. Lokale matskatter i Grong

Elen Leksås driver Leksås Gårdsmat. Hos henne kan du kjøpe smakefulle kjøttprodukter fra gården, eller et utvalg honning, sjokolade, gaveartikler og andre lokalmatgaver som passer godt under treet.

5. Mel og bakevarer fra Jørem

Når du først er innom Leksås Gårdsmat burde du ta turen til Jørem ved Namsen. Annenhver fredag åpner Jenny gårdsbutikken og selger sine fantastiske bakevarer av urkorn. Mel fra gården blir til nydelig hjemmebakst også. I gårdsbutikken finner du produkter fra andre produsenter også.

6. Overrask med badsturøkt kjøtt og fisk på Namdalsk vis

Ole Ivar hos Li-Snadder produserer blant annet einerrøkt villaks, badsturøkt elgbiff, badsturøkt reinhjerte, røye med mer. Disse gode produktene fås kjøpt i enkelte dagligvarebutikker, på Bondens marked/lokale martna og på Gårdsbutikken på Nesset i Lierne.

Foto: Holstad Gård

7. Kjøtt og ullprodukter fra Namdalseid

I gårdsbua ved Holstad Gård på Namdalseid får du kjøpt både skinn, ull og kjøtt fra gårdens gammelnorske spælsau. Dette er god mat, og flotte gaveprodukter.  Innslag av sjokolade, bakst og kaffe fra andre produsenter i Trøndelag får du også kjøpt hos Holstad Gård.

8. Ost fra kysten

Litlvea Gård er et ysteri med gårdsbutikk i Nærøysund, mellom Rørvik og Kolvereid. Oten ystes med melk fra gårder i nærheten og modnes i flere måneder for å få en fyldig smak.

Flere jule- og vinteropplevelser i Namdalen