Leka – en bit av Amerika

Øya Leka ligger lengst nord i Nord-Trøndelag, og har vært bebodd i over 10.000 år. Store deler av øya består av serpentinitt og olivinstein som gir en karakteristisk gulrød farge, og som ellers bare finnes på den Amerikanske siden av Atlanterhavet.

Norges geologiske nasjonalmonument

I 2010 ble Leka stemt fram som Norges geologiske nasjonalmonument. Kåringen ble gjennomført av UT.no, som er et samarbeid mellom NRK og Den Norske Turistforening. Ønsker du å lære mer om steiner, mineraler og fossiler fra Leka spesielt, men Trøndelag og Nordland generelt, anbefales et besøk til Leka Steinsenter.

Leka på Namdalskysten, informasjonsplakat4_Leka kommune

Ørnerovet

Mange forbinder Leka med Ørnerovet som fant sted 5. juni 1932 i Kvaløya. Vesle Svanhild (3 år) skal ha blitt tatt av en ørn og fløyet opp i Hagafjellet. Jenta ble funnet på en fjellhylle 1700 meter unna der hun forsvant. Les mer om Svanhild og Ørnerovet.

400 kulturminner på øya

Ikke mange steder i Norge kan måle seg med Leka når det gjelder mangfold og tetthet av kulturminner. Det er registrert over 400 fornminner (kulturminner fra før 1537) i Leka. Blant de mange kulturminnene du kan oppleve er steinalderfunn, huler, hulemalerier, bygdeborger, hedenske kultsteder, kirketufter og gravhauger.

Noen utvalgte severdigheter

Herlaugshaugen på Skei er en av Norges største gravhauger og landets største skipsgravhaug. Opprinnelig var haugen opptil 12 m høy, men flere utgravinger på 1700- og 1800- tallet medførte store ødeleggelser på haugen. Haugen er 60-70 meter i diameter og det største menneskebygde byggverk fra før middelalderen nord for Dovre.

De sjeldne hulemaleriene i Solsemhula ble oppdaget i 1912. Vitenskapelige undersøkelser viste at dette var et fornminne helt utenom det vanlige. I Nord Europa finnes det hulemalerier kun på kyststripen mellom Nord Trøndelag og Lofoten, ellers må man syd til Frankrike eller øst til Uralfjellene for å oppleve slike.

Lekamøya er en fjellformasjon og et gammelt sjømerke som det knytter seg et sagn til. Sagnet om Lekamøya er Norges lengste eventyr, og handlingen strekker seg fra Lofoten i nord og til Leka i sør. Hurtigruten bruker et døgn på å seile gjennom dette sagnet. Lekamøya har for øvrig en form som gjør at den ser ut som en kvinne med et stort sjal over seg.

Ute i havet vest for Leka ligger de to gamle fiskeværene Horta og Sklinna. Øygruppene er nå vernet for å ta vare på sjøfuglbestantene. Sklinna har blant annet verdens største koloni av Toppskarv.

Se film om aktiviteter og overnatting på Leka

Aktiviteter på Leka

Leka er et av de aller beste stedene langs Trøndelagskysten når det gjelder sjøfiske. Torsk, sei, flyndre, uer og hyse er de vanligste fiskesortene, men det er også gode muligheter for å dra opp enorme kveiter utenfor Leka. Det er mange gode fiskegrunner i sjøen rundt Leka. Robåt, lett motorbåt og utstyr kan leies hos for eksempel Leka Motell & Camping og Leka Brygge.

Det finnes mange fiskevann med gode muligheter for ørretfiske. Selv om størrelsen som oftest er liten, tas det fisk opptil kiloen fra tid til annen.

Leka tilbyr flere flotte badeplasser. I tillegg til to offentlige badeplasser, Årdalssanden og Sørgutvikvatnet, finnes det også flere steder fine strender.

Skeinesset kultursti består av merkede turløyper og en egen geologiløype. Løypa går via historiske kulturminner og underveis har du utsikt til et fredet våtmarksområde.

Mer informasjon om Leka

Les informasjonsbrosjyre om øya Leka på Namdalskysten.

Les mer om Leka og Namdalskysten, på foreningen Namdalskysten sine nettsider.

Leka Brygge, overnatting, havfiske, og andre aktiviteter på Namdalskysten i Trøndelag, Foto: Leka Brygge

 

Se film om geologien og landskapet på Leka:

 

Hvordan komme seg til Leka:

Lokale flyplasser: Rørvik, Namsos, Brønnøysund
Hurtigruten: Nærmeste anløp i Rørvik og Brønnøysund
Tog: Nærmeste stoppested på Grong
Togbuss: Grong – Brønnøysund
Taxi korr. m/ togbuss: Til busspris: man-, ons- og fredager fra Kjelleidet til Gutvik
Ekspressbuss: Trondheim – Namsos
Med bil fra E6: Via Grong o/Gartland (Rv775), via Steinkjer (Rv17), eller via Svenningdal (Rv803)
Ferje: Leka (Skei) – Gutvik
Hurtigbåtsamband: Leka (Skei og Gutvik) – Rørvik – Namsos
Avstander: Steinkjer 200km; Namsos 146km; Rørvik 75km; Brønnøysund 90km

FosenNamsos Sjø – Hurtigbåten Foldafjord Namsos-Leka

Torghatten Trafikkselskap – Lekaferja

Nor-Way bussekspress – Trønderekspressen