Geologiøya Leka ligger lengst nord i Trøndelag, og har vært bebodd i over 10.000 år. Store deler av øya består av serpentinitt og olivinstein som gir en karakteristisk gulrød farge, og som ellers bare finnes på den Amerikanske siden av Atlanterhavet.

Norges geologiske nasjonalmonument

I 2010 ble Leka stemt fram som Norges geologiske nasjonalmonument. Kåringen ble gjennomført av UT.no, som er et samarbeid mellom NRK og Den Norske Turistforening. Leka er også en del av Trollfjell UNESCO Geopark. Ønsker du å lære mer om steiner, mineraler og fossiler fra Trøndelag og Nordland er det Leka du burde besøke.

400 kulturminner på øya

Ikke mange steder i Norge kan måle seg med Leka når det gjelder mangfold og tetthet av kulturminner. Det er registrert over 400 fornminner (kulturminner fra før 1537) i Leka. Blant de mange kulturminnene du kan oppleve er steinalderfunn, huler, hulemalerier, bygdeborger, hedenske kultsteder, kirketufter og gravhauger.

Leka Utvalgte Kulturlandskap

Leka Utvalgte Kulturlandskap (Skeisnesset) er et av 22 spesielt utvalgte kulturlandskap innenfor jordbruket i Norge som har fått særskilt status.  Landskapet er vakkert med både kystlynghei (en truet naturtype i Norge) og beitemark for jordbruk.

Ørnerovet

Mange forbinder Leka med Ørnerovet som fant sted 5. juni 1932 i Kvaløya. Vesle Svanhild (3 år) skal ha blitt tatt av en ørn og fløyet opp i Hagafjellet. Jenta ble funnet på en fjellhylle 1700 meter unna der hun forsvant. Les mer om Svanhild og Ørnerovet.

Lekamøya

Lekamøya er en fjellformasjon og et gammelt sjømerke som det knytter seg et sagn til. Sagnet om Lekamøya er Norges lengste eventyr, og handlingen strekker seg fra Lofoten i nord og til Leka i sør. Hurtigruten bruker et døgn på å seile gjennom dette sagnet. Lekamøya har for øvrig en form som gjør at den ser ut som en kvinne med et stort sjal over seg.

Herlaugshaugen

Herlaugshaugen på Skei er en av Norges største gravhauger og landets største skipsgravhaug. Opprinnelig var haugen opptil 12 m høy, men flere utgravinger på 1700- og 1800- tallet medførte store ødeleggelser på haugen. Haugen er 60-70 meter i diameter og det største menneskebygde byggverk fra før middelalderen nord for Dovre.

Solsemhula
Foto: Steinar Johansen

De sjeldne hulemaleriene i Solsemhula ble oppdaget i 1912. Vitenskapelige undersøkelser viste at dette var et fornminne helt utenom det vanlige. I Nord Europa finnes det hulemalerier kun på kyststripen mellom Trøndelag og Lofoten.

Aktiviteter på Leka

Leka
Foto: Arnfinn Holand

Leka er godt tilrettelagt for friluftsliv. Her finner du blant annet 50 markerte fjellturer og fotturer,  merket etter nasjonal standard. Turene viser frem geologien, kulturen og lokal historie. Øya passer godt som rundttur på sykkel. Da er turen ca. 26 km.

Opplev Leka med kajakk

Foretrekker du å oppleve steder fra sjøen kan du padle på en av de 17 merkede padlerutene på Leka. Les mer om kajakkpadling ved Leka på linken under.

Hvis du ønsker å bade eller ta et strandhugg anbefales Årdalssanden. Denne offentlige badeplassen har benker og toalett.

Fiske

Leka er et av de aller beste stedene langs Trøndelagskysten når det gjelder sjøfiske. Torsk, sei, flyndre, uer og hyse er de vanligste fiskesortene, men det er også gode muligheter for å dra opp enorme kveiter utenfor Leka. Det er mange gode fiskegrunner i sjøen rundt Leka.  Det finnes mange fiskevann med gode muligheter for ørretfiske. Selv om størrelsen som oftest er liten, tas det fisk opptil kiloen fra tid til annen.

Sjøsterk tilbyr fuglesafari til øya Sklinna. Disse turene kan kombineres med guidet fisketur.

Hvordan komme seg til Leka:

Nærmeste flyplasser: Rørvik, Namsos, Brønnøysund
Hurtigruten: Nærmeste anløp i Rørvik og Brønnøysund
Tog: Nærmeste stoppested på Grong
Med bil fra E6: Via Grong o/Gartland (Rv775), via Steinkjer (Rv17), eller via Svenningdal (Rv803)
Ferje: Leka (Skei) – Gutvik. Rutetabell her:  tts.no.
Hurtigbåt: Leka (Skei og Gutvik) – Rørvik – Namsos. Rutetabell her: atb.no.

Overnatting og servering på Leka