Leka er ei lita øy lengst nord i Trøndelag som har vært bebodd i over 10.000 år. Denne helt spesielle øya er kjent som geologiøy. Store deler av øya består av serpentinitt og olivinstein som gir en karakteristisk gulrød farge som ellers bare finnes på den Amerikanske siden av Atlanterhavet.

¨Foto: Kristin Floa

Norges geologiske nasjonalmonument

I 2010 ble Leka stemt fram som Norges geologiske nasjonalmonument. Kåringen ble gjennomført av UT.no, i samarbeid med NRK og Den Norske Turistforening.

Leka er også en del av Trollfjell UNESCO Geopark. Geologien på Leka må bare oppleves rett og slett.

Historisk kongesete

Leka har lang og rik historie. Det er registrert over 400 fornminner (kulturminner fra før 1537) i Leka. Blant de mange kulturminnene du kan oppleve er steinalderfunn, huler, hulemalerier, bygdeborger, hedenske kultsteder, kirketufter og gravhauger.

Solsemhula
Foto: Steinar Johansen

De sjeldne hulemaleriene i Solsemhula ble oppdaget i 1912. Vitenskapelige undersøkelser viste at dette var et fornminne helt utenom det vanlige. I Nord Europa finnes det hulemalerier kun på kyststripen mellom Trøndelag og Lofoten.

Leka - Herlaugshaugen

Herlaugshaugen på Skei er en av Norges største gravhauger  fra vikingetid. Opprinnelig var haugen opptil 12 m høy, men flere utgravinger på 1700- og 1800- tallet medførte store ødeleggelser på haugen. Haugen er 60-70 meter i diameter. Skeisnesset på Leka er også et Utvalgt Kulturlandskap, et av 22 spesielt utvalgte kulturlandskap  i Norge som har fått særskilt status.

Det finnes også en rekke andre historier og sagn på Leka, blant annet sagnet om Lekamøya.

Ørnerovet
Foto: Terje Kolaas/Ørnerovet

Ørnerovet

Mange forbinder nok Leka med historien om Ørnerovet som fant sted 5. juni 1932 i Kvaløya. Vesle Svanhild (3 år) skal ha blitt tatt av en ørn og fløyet opp i Hagafjellet. Jenta ble funnet på en fjellhylle 1700 meter unna der hun forsvant. Historien om ørnerovet er blitt gjort om til en flott  utendørs musikal med samme navn.

Geologi Leka
Foto: Marius Rua/Ren Røros

Men, med slik fantastisk geologi er det ikke bare kulturen som preger øya. Leka er også godt tilrettelagt for friluftsliv, i geologien, i sjøen,i kulturlandskapet og i fjellet. Her finner du blant annet 50 markerte fjellturer og fotturer,  merket etter nasjonal standard.

Kajakk ved Leka på Namdalskysten
Foto: Trond Glesaaen

Du kan bevege deg rundt øya på sykkel, da er turen ca. 26 km. Ved å følge skiltede padleruter kan du også padle rundt hele øya. Det er faktisk hele 17 padleruter ved Leka. Havfiske er også populært.

Sommer ved Leka Brygge
Foto: Marius Rua/Ren Røros

På Leka kan du overnatte i moderne rorbuer hos Leka Brygge eller leiligheter hos Vertshuset Herlaug. Du kan også campe.

Hvordan komme seg til Leka:

Nærmeste flyplasser: Rørvik, Namsos, Brønnøysund
Hurtigruten: Nærmeste anløp i Rørvik og Brønnøysund
Tog: Nærmeste stoppested på Grong
Med bil fra E6: Via Grong o/Gartland (Rv775), via Steinkjer (Rv17), eller via Svenningdal (Rv803)
Ferje: Leka (Skei) – Gutvik. Rutetabell her: atb.no
Hurtigbåt: Leka (Skei og Gutvik) – Rørvik – Namsos. Rutetabell her: atb.no.

Du finner mer informasjon om Leka på visitleka.no