Vær varsom

Temperaturene varierer veldig gjennom sesongen. Vi ber deg derfor være ekstra oppmerksom på snøskredfaren i fjellet, og ta alle nødvendige forholdsregler. Sjekk varsom.no før turen og spør gjerne en lokal kjentmann om råd før turen.

Vinteren i Namdalen innbyr til skitur i fjellet. Her finner du milevis med preparerte løyper, Grong Skisenter for slalåm og flere fine fjell for topptur med randonee og offpiste nedkjøring.  I Indre Namdal kan du dra på topptur langt ut i mai. Her finner du syv forslag tiltoppturer med randonee-ski. Disse turene kan også gjennomføres med fjellski for de som foretrekker det.

 

1. Øyensskavlen/Båeriesvaerie 686,5 moh.

Øyensskavlen/ Båeriesvaerie  er med sine 686,5 moh det høyeste fjellet i Namdalseid, og ligger i Øyenskavlen naturreservat. Øyensskavlen har en av de 25 lengste sekundærfaktorene i Norge, og en av de 40 lengste i Skandinavia. Parker på Myrmoen, ca. 4.5 km fra Osenkrysset, gå mot masta, gå så sørover mot høyeste punkt og varde. Turen har en slak nedkjøring med fantastisk utsikt.  Se video fra nedkjøring på youtube.

2. Jektheia 478 moh.

Ikke så langt fra Øyensskavelen er Jektheia friluftsområde. Turen opp på Jektheia 478 moh er populær blant de som foretrekker randonee. Turområdet rundt Jektheia er også fint for familieturer og fjellski. For å komme til startpunkt kjør Fv17 sørover fra Namsos, ta av mot høyre og kjør over brua på Sjøåsen. Det er skiltet til Jektheia friluftsområde, første avkjørsel til høyre. Kjør på bomvei (kr. 20), så opp til parkering.

3. Hemna 685 moh.

Hemna (Hemnafjellet i kart) er 685 moh med ca 640 meter stigning. Fjellet ligger på grensa mellom kommunene Namsos og Namdalseid. Ca. 6 km en vei, jevn stigning. Flott topptur med gode partier for nedkjøring i sesong. Merket både sommer og vinter. Se veibeskrivelse og kart på ut.no.

Jektheia, Namdalseid - topptur i Namdalen, Trøndelag. Foto: B.Snildal.

4. Heimdalhaugen/Aajmehtaelie 1159 moh.

Heimdalhaugen/Aajmehtaelie i Grong er en flott, men utfordrende kombinert fot/randonee tur på vinteren. Turen begynner i flatt terreng før man får stigning opp mot Gjeterhytta (enkel åpen hytte) mellom Storhaugen og Litjhaugen. Det anbefales at man  går på ski opp til Skaftet og deretter sette fra seg skiene der. Turen videre fra Skaftet er bratt videre mot toppen. Start turen i Nesådalen friluftsområde. 13 km tur/retur, ca. 800 m stigning. Turen er merket av Namdal Turlag. Du finner turbeskrivelse på denne linken på visitnamdalen.com

5. Dærga / Jillie-Dearka 1108 moh.

Turen til Dærga (Dergaklumpen i kart) er en lufting tur i Røyrvik kommune/Raarvihken tjielte. Fin tur på vinteren enten med fjellski eller med randonee-ski. 8 km tur/retur, 600 meter stigning. Turen begynner et stykke nord for Røyrvik sentrum, ved Fv361.

6. Skorovassklumpen/Gierenetjåalhte 935 moh.

Turen til Skorovassklumpen på grensa mellom Namsskogan og Røyrvik kan gås fra flere sider, men mest vanlig er det å gå fra parkering ved Stor-Skorovatnet på Namsskogan-siden. Turen  4,6 km tur/retur med ca. 500 m stigning. Flott utsikt og slak nedkjøring som passer de fleste.

7. Indre Høgaksla 691 moh.

Indre Høgaksla på Høylandet er en fin tur på fjellski, men har ikke veldig lang nedkjøring. Men utsikten er upåklagelig!

Sikkerhet på topptur

Å bevege seg i fjellene på vinteren medfører alltid en risiko for snøskred og raske vær-endringer. Vi anbefaler at alle sjekker værmeldingen og forholdene på www.varsom.no før de drar på toppturer. Det er også viktig at man alltid har med seg ekstra klær, nød bivuakk/fjellduk, ekstra mat og skredsøker, søkestang og snøspade i utsatte fjellområder. Gi alltid beskjed hvor du går og spør gjerne en lokal kjentmann om råd før du drar på tur. VisitNorway har en VisitNorway har en youtubevideo med tips til pakkeliste for skitur i fjellet. for skitur i fjellet.

Gå også sporløst på tur: kast aldri avfall i naturen og forstyrr ikke lokalt dyreliv.