Leka rundt er en fin runde som man kan gjøre både med bil, med kajakk og med sykkel. Leka er Norges Geologiske Nasjonalmonument og ei av Norges mest unike øyer. Ruta med bil og sykkel følger den asfalterte fylkesveien rundt øya – en 26 km lang opplevelse med uvanlig vakkert landskap og sjelden geologi.

Det er fint å stoppe og ta avstikkere fra hovedveien, både på sykkel og til fots – inntrykkene blir enda sterkere. På øyas frodige østside kan du besøke Steinsenteret, fiske i Frøvik, raste i lysløypa, ta et bad på Årdalsanden og vandre til Lekamøya. Forbi Solsem møter du de fargerike fjellene Leka er så kjent for, flere spennende turmål, storslagen utsikt og magiske farger i kveldslys. Leka Kirke, ei langkirke bygd av tømmer i 1867, er også verdt et besøk. Du kan velge i mange turstier.

Unik Geologi

I 2010 ble Leka kåret til Norges Geologiske Nasjonalmonument. Den unike geologien på øya fremstår som et komplett snitt av jorda, gjennom den gamle havbunnskopra og ned til mantelen. Bergartene på Leka hører egentlig til dypt nede i jorda, flere kilometer under oss.  Store deler av øya består av serpentinitt og olivinstein som gir en karakteristisk gulrød farge, og som ellers bare finnes på den Amerikanske siden av Atlanteren.

Skei og Skeisnesset Utvalgte Kulturlandskap

Skei og Skeisnesset Utvalgte Kulturlandskap er et av 22 spesielt utvalgte kulturlandskap innenfor jordbruket i Norge som har fått særskilt status. Dette på grunn av sine biologiske og kulturhistoriske verdier. Landskapet er vakkert med både kystlynghei (en truet naturtype i Norge) og beitemark for jordbruk. Det er også flere kulturminner i området, blant annet Herlaugshaugen.

Herlaugshaugen

Herlaugshaugen er den største gravhaugen i Norge hvor man beviselig har funnet at mennesker er gravlagt. Arkeologer tror at haugen rommer et vikingeskip betydelig større enn de kjente Oseberg- og Gokstadskipene.  Haugen med sine enorme dimensjoner signaliserer at de grønne gresslettene på Lekas østside trolig var hovedsetet for et av Namdalskystens viktigste maktsentre i yngre jernalder.

50 markerte vandreruter

Det er 50 markerte vandreruter og løyper på Leka. Alle turene er markert etter nasjonal standard og viser frem både geologien, kulturen og lokal historie. Anbefalte turer: Herlaugsløypa, Støypet og Ørnerovposten.

Ørnerovet

Historien om ørnerovet satte for alvor Leka på kartet i 1932. Tre år gamle Svanhild ble tatt av ørna, men som i eventyrene endte det heldigvis godt. Jenta ble funnet i live på ei berghylle etter 7 timer. Det er mulig å gå tur til Ørnerovposten, med startpunkt fra parkeringsplass i Kvaløya.

Solsemhula

Solsemhula på Leka er ei av ni kjente huler med hulemaleri i Nord-Europa. De fleste maleriene forestiller mennesker.  Hulemalerier er en sjelden og svært sårbar bergkunst. Solsemhula kan derfor kun besøkes i kontrollerte former sammen med guide.

Leka rundt med kajakk

Leka rundt med kajakk er for erfarne padlere som planlegger et par dager på sagaøya. Det finnes også 17 andre markerte padleruter rundt Leka. Les mer om  kajakk  ved øya her.

Fergen mellom Leka og fastlandet heter Skei (Leka) – Gutvik. Se rutetider her.