Namsos by er kjent som Trønderrockens fødested og har et yrende kulturliv. Kunstmuseet i Nord-Trøndelag er en viktig kulturarena med både faste og reisende utstillinger. Det er også en god del gatekunst, utendørskunst, byster av lokale helter og minnesmerker i byen. Her presenterer vi noen av dem.

Åge anno 1975

Gatekunstneren «Gjøk» sattÅge Aleksandersen på baksiden av Ullvaren vinteren 2016. Gatekunsten ble skap ved hjelp av A4-ark med trykk og et slags hjemmelaget lim.

Den samme kunstneren har foreviget Åge på Spillum. Går du turen langs gangveien til Norsk Sagbruksmuseum ser du denne.

Åge Aleksandersen. Gatekunst Namsos

Elgen

Elgen er en statue i bronse av Skule Waksvik, gitt fra Namsos Sparebank til Namsos Kommune i 1967, Statuen står i Namsos sentrum, i parkområdet nedenfor vei 769 – Namdalsvegen. Vis-a-vis statuen, i forstøtningsmuren ved gangveien, er det også en elg. Dette relieffet ble laget av Tor Jørgen Olsen. Finner du elgen i muren?

HAVNEVEGGEN PÅ FISKEKAIA

Lokale ungdommer på «Street Art Camp» i regi av Kunstmuseet Nord-Trøndelag dekorerte i 2017 en vegg på havneterminalen ved fiskekaia/skysstasjonen i Namsos sentrum med gatekunst. Gatekunstner Rodrigo Lisboa aka «Peacetu» ledet campen og det kreative arbeidet.

DEN NEDLAGTE FABRIKKEN PÅ HYLLA

Ved den gamle fabrikken på Hylla ble sommeren 2019 pyntet av «Street Art Camp» i regi av Kunstmuseet Nord-Trøndelag. Kunstverkene er tilgjengelige ved å følge turstien «Brurunden» fra Nord Universitet og østover. To av kunstneren i gatekunstkollektivet «Rampestrek» var instruktører.

ÅGE ALEKSANDERSEN PÅ FESTPLASSEN

På Festplassen står en kjent bronsestatue av Åge Aleksandersen, lagt av Errol Fyrileiv. Statuen ble avdekket i 2009 i anledning Åges 60-årsdag. Festplassen er også utsmykket med sitater fra lokale helter.

NAMDALSPARKEN / SKULPTURPARKEN

Namdalsparken ved siden av Namsos Kulturhus er hjem til flere installasjoner. Tømmerfløteren, Skogsarbeideren, Sagbruksarbeideren er blant statuene som ble avduket av H.M Dronning Sonja i 1995 i anledning byens 150-årsdag. Disse kunstverkene ble laget av Svein Tore Kleppan i tre.

I Namdalsparken er det også en bronseinstallasjon i form av en rådyrgruppe fra kunstner Skule Waksvik. Ved Kulturhuset er det også et fint miljø med store brikker til Tetris og Ludo, et interaktivt resultat av Street Art Camp i 2018.

KRIGSMINNESMERKER

Namsos ble bombet kraftig og var svært påvirket av andre verdenskrig. Det er flere minnesmerker i byen, blant annet en granittbauta til minne over byens falne soldater og de som omkom under bombingen av Namsos 20.april 1940. Minnesmerket står ved Kirkehaugen og ble satt opp i 1950. I samme område står et minnesmerke for de britiske soldatene som falt under felttoget i Namsos i 1940.

Mangler det noe på denne siden? Send e-post til post@visitnamdalen.no. 

Flere opplevelser i Namsos