Namsskogan forbindes for mange med E6 og Nordlandsporten ved fylkesgrensa mellom Trøndelag og Nordland, men visste du at Namsskogan er et helt fantastisk område for friluftsaktiviteter? Med store naturområder, mange villmarkshytter og Børgefjell Nasjonalpark i Nord-Øst er det store områder der enhver friluftsentusiast vil kose seg på vandring.  Her kan du lese om 7 utvalgte vandreturer og fjellturer i Namsskogan.

Turforslag: Skorovasklumpen

På toppen av Skorovasklumpen som er 935 moh er det en fantastisk utsikt.  Turen er drøyt 2,3 km en veg, lettgått og perfekt for familier med en jevn stigning hele veien. En enkel og tilgjengelig topptur. Herfra stiger det jevnt opp mot toppen, noe skog de første høydemetrene før man når snaufjellet. Ruta er ikke så godt merket men man kan følge de oppsatte vardene langs leia mot toppen. En jevn helning hele veien gjør turen spesielt fin vinterstid, da man får gleden av en nedkjøring som passer de fleste. Fra veien og til toppen er det omtrent 500 høydemeter.

Adkomst: Ta av fra E6 og inn på fylkesvei 764 mot Skorovatn. Kjør etter fylkesvei 764 ca20 km og parker like ved utløpet av Stor-Skorovatnet som ligger på høyre side av veien når du kjører østover et par kilometer før du kommer til Skorovatn. Se kart på ut.no.

Turforslag: Tur til Lindsetmofjellet

Turen til Lindsetmofjellet er 3 km tur-retur. Toppen ligger på 436 moh, men man går bare ca 200 høydemeter på turen. Langs hele denne turen kan du gå etter en gammel traktorvei som er oppkjørt helt opp til linken for mobilmast. Når du kommer opp så får du god utsikt. Du vil å gå i litt variert terreng med skog og deretter litt myrlendt terreng på slutten. Leier du hytte i Osvatnethar du gode muligheter for å få fin fisk.

Adkomst: Ta av veien langs E6 en liten kilometer sør for Trones og langs veien mot Strompedalen. Etter at du har kjørt innover mot Strompedalenetter at du har  passert jernbaneovergangen i ca2 km og du kommer til en liten rettstrekning så  parker i området.

Turforslag: Speten på Kjelmoen

Fin merket sti i flatt terreng langs Tunnsjøelva til Speten (2,6 km tur-retur), hvor elva møter Namsen. På Speten renner Tunnsjøelva inn i Namsen, som fortsetter videre sørover før den renner ut i Namsos. Namsen er ikke lakseførende her oppe. På Speten er det tilrettelagt med gapahuk og bålplass. Begge elvene er gode ørretelver, husk gyldig fiskekort.

Adkomst: Kjør av innkjørsel fra E6, ca5 km sør for Trones. Herfra tar du igjen andre avkjørsel til selve Kjelmoen. Kjør ca100 meter etter denne veien og ta av til venstre og kjør ned en liten skogsbilveg. Nede ved et naust finner du en parkeringsplass, hvor det er merket sti langs Tunnsjøelva fram til Speten. Se kart på ut.no.

Turforslag: Håpnesklumpen

Turen starter ved Turisten/Vertshuset Nams-Inn og er 6,0 km tur-retur. Turen følger gangvei opp til kryss i Føyningsdalen. Her følger man vei opp til Høydebassenget der man finner en bok for registering. Du har nå gått 1,6 km fra startpunkt og beveget deg 70 høydemeter. Turen  forsetter så på sti i skog og myrterreng opp til toppen av Håpnesklumpen. Du har nå gått 2,6 km fra start beveget seg ytterligere 140 høydemeter opp.  Du har nå nådd toppen på turen. Forsett deretter fra toppen nordover for så å ta til venstre mot Frøyningsdalen. Du kommer så inn på vei nedenfor Høydebassenget som følges til utgangspunktet.

Adkomst: Start i Namsskogan sentrum like ved Vertshuset Nams-Inn.

Turforslag: Tunnsjøåsen

Turstien opp til Tunnsjøåsen er 4 km tur-retur på sti godt merket med skilt. Toppen ligger på 344 moh, men på turen går man bare ca. 150 høydemeter. Turen er enkel og den passer for alle aldersgrupper. Tunnsjøåsen er et populært turmål for innbyggerne på Trones og det er blitt en godt opparbeidet sti opp til denne toppen etter mange års vandring opp hit.  Turen starter ved Trones skole. Gå forbi skolen og mot Tromselva, kryss broen.  På andre siden av broen er det tilrettelagt en stor gapahuksom alle kan bruke. Deretter går turen opp mot Tunnsjøåsen. Her er det en fordel å ha godt fottøy da enkelte partier er litt gjørmete. Fra toppen av Tunnsjøåsen får du god utsikt og oversikt over selve tettstedet Trones med Namsskogan Familiepark i sentrum og Trones kirke som er hovedkirken i kommunen. Du kan gjerne ta med bærspannet opp til Tunnsjøåsen da det er rikelig med både tyttebær, blåbær og multe i området.

Adkomst: Kommer man med bil etter E6 er det en mulighet å parkere ved Matkroken Trones/Namsskogan Hotell eller ved Trones skole hvor merkingen starter. Se kart på ut.no

Turforslag: Namskroken

I Namskroken står ei over 100 år gammel koie/skogstue. Namskroken er et flott turmål, 8 km tur –retur i forholdsvis enkelt terreng. Når du går innover mot dette turmålet så går du samtidig inn i en av Norges vakreste nasjonalparker – Børgefjell. Vi ber deg som turgåer forholde deg til de lover og regler som gjelder for ferdsel i nasjonalpark. En flott tur i vakre omgivelser!

Adkomst: Kjør av på Smalåsen og kjør innover skogsbilvegen langs Smalvatnet og fram til  utgangspunktet for turen. Husk å betale vegavgift hvis du benytter kjøretøy. Når du  starter fra inngangsporten inn til Børgefjell Nasjonalpark ved Smalvatnet så følger du  så å si en klopplagt sti langs Mattisveienhele turen inn til Namskroken.

Turforslag: Rundtur i Skorovasfjella

På toppen av Skorovasklumpen (935 moh) er det en fantastisk utsikt.vTuren er drøyt 2,3 km en veg, lettgått og perfekt for familier med en jevn stigning hele veien. En enkel og tilgjengelig topptur. Fra veien og til toppen er det omtrent 500 høydemeter. Herfra stiger det jevnt opp mot toppen, noe skog de første høydemetrene før man når snaufjellet. Ruta er ikke så godt merket men man kan følge de oppsatte vardene langs leia mot toppen. En jevn helning hele veien gjør turen spesielt fin vinterstid, da man får gleden av en nedkjøring som passer de fleste.

Adkomst: Ta av fra E6 og inn på fylkesvei 764 mot Skorovatn. Kjør etter fylkesvei 764 ca20 km og parker like ved utløpet av Stor-Skorovatnet som ligger på høyre side av veien når du kjører østover et par kilometer før du kommer til Skorovatn. Se kart på ut.no.

 

Overnatting, fiske og andre attraksjoner

Planlegger du flerdagstur kan ei av de 16 hyttene til Namsskogan Fjellstyre være midt i blinken. Ønsker du å fiske på turen? Kjøp «Namsskogankortet» fra Namsskogan Fjellstyre på inatur.no.  I Børgefjell er det «Børgefjellkortet» som gjelder hvis du ønsker å fiske i Nasjonalparken.

Andre attraksjoner og aktiviteter i Namsskogan: Namsskogan Familiepark, Gammer Erik Ysteri, Tundra Tours og Sjenkestova. Det er mulig å overnatte på Namsskogan Hotell, Vertshuset Nams-Inn eller Nyheim Camping.

Kilder: Namsskogan Kommune via vandreprosjekt 17/18 og Visit Namsskogan via ut.no.