Norsk Revyfestival er Norges morsomste festival og en nasjonal scene for revy fra hele landet. 5-8. juli 2023 arrangeres NM i Revy på Høylandet, en bygd med rett over tusen innbyggere. Det e’ toillåt!

 

Norsk Revyfestival

– Lornts Mørkved og Andreas Mørkved Romstad fikk en utrulig glup idé i et juleselskap i 1985, skrevet ned på en serviett. To år senere ble Norsk Revyfestival arrangert for første gang.

Det er totalt galskap å ha en sånn festival på Høylandet. Ikke har vi hotell eller stor kultursal, ikke har vi tog, ikke har vi flyplass, sier Dagrun Gunnarson, daglig leder i Norsk Revyfestival, noe lattermildt.

Det vi derimot har, er folk! Utrolige Hållinger, revyfolk og andre som får til mirakler. Og så har vi mye jorder og god plass, Trøndersk sommer og mye humor. Dette kommer det folk fra hele Norge for å oppleve.

Årets tema er  «Humor mot diktatoren». På festivalen kan du derfor klippe deg som diktator, delta på gameshow med diktator og mye mer.

Underveis i festivalen er det mye faglig påfyll for folk som er interessert i revy, og et eget ungrevykurs og aktiviteter for de under 18 år, med flere aktiviteter for barn på lørdag. Matvogner, åpen bar på kveldstid, sprell og selvfølgelig masse god stemning får du også.

På lørdag kveld blir det skikkelig Bøgdafest med Hagle. Da satser vi på dansing og hæla i taket etter en moro festivalhelg.

NM i Revy 2023

Årets høydepunkt på festivalen er NM i Revy.

NM i revy viser det beste av norsk revy og nivået er skyhøyt. Her kan publikum rett og slett le seg skakk med humor fra hele Norge.

Det er ca 350 forskjellige revypremierer i Norge per år, fordelt på over 1000 revygrupper. Så melder en god del av disse sine beste revynummer på NM. Uttaksjuryen bestemmer hvilke nummer som kommer til semifinaler, og deretter er det en egen jury som bestemmer hvilke nummer som går til finalen som spilles to ganger lørdag kveld.

Det er mellom 150-300 revynummer som meldes på NM i Revy, og ca. 70 nummer kommer til semifinalene. Her sitter latteren løst.

Revy er for alle

Du finner revyer i hele landet, noen av studenter eller russegrupper og mange av lokale revygrupper. Spesielt i bygdene er revy en utbredt og viktig aktivitet.

Dagrun Gunnarson i Norsk Revyfestival påpeker at

Revy er ofte den første scenen for komikere, skuespillere, dansere og andre som driver med scenekunst.

Norsk Revyfestival
Foto: Norsk Revyfestival

Revy er fantastisk fordi det er særskandinavisk tradisjon som vi bare driver med i Norge, Sverige og Danmark. Revy er det folk selv som skriver, spiller i og skaper. De speiler samtiden sin og har et satirisk blikkk på bygden sin, kommunen sin, grunneiere og ordførere.

Norsk revyfestival
Foto: Norsk Revyfestival

Revy er for alle. Noen er skuespillere, noen fikser lys og lyd, noen lager kaffe, , noen selger billetter eller rigger før forestillinger. På scenen kan det være alle slags uttrykk og innslag, også dans, stomp, drag, burlesque.  Ja, hva som helst egentlig. Det viktigste er at revy får oss til å le eller trekke på smilebåndet, sammen! – Dagrun Gunnarson