Utvorda Kystfort
©Stephen MacDonell

Utvorda Kystfort

Utvorda Kystfort ble sett på som strategisk viktig under andre verdenskrig, og Utvorda var det største av tyskernes kystfort på namdalskysten. Det var trolig 1000-1200 arbeidere, krigsfanger, soldater og offiserer i aktivitet på Utvorda under krigen.

«Festung Utvorda» hadde 10 store kanoner, kampvognkanoner, granatkastere, luftvern- og maskingeværstillinger, flammekastere, lyskastere og radar. Vannrette gruveganger og tunneler til ammunisjonslagre og løpegraver danner et nettverk i fjellet. Utvorda Kystfort var en del av Fotefar mot Nord prosjektet. Les mer om Utvorda fort i "Fotefar mot nord" brosjyren hos Nasjonalbiblioteket her. 

Turforslag:
Den merkede turstien starter ved parkeringen på Utvorda. Det er flere informasjonstavler langs turstien, og det er mulig å bestille guiding i området. Mulighet for avstikker til flere deler av anlegget, samt til Utvordafjellet. Fra Lauvsnes kjøres Rv 766, 19 km til veikryss ved Tøttdal. Sving til venstre og kjør fylkesveien frem til Utvorda ca 25 km. Ved pavljongen på havna finner du kart og der starter også stien. Fra sjøveien kan du gå i land på egen flytebrygge i vika rett nedom kystfortet. 

Last ned turbeskrivelse her: Turbeskrivelse Utvorda Festning
Du finner også turen på ut.no. 

Sjekk ut steder i nærheten