Trønderrockmuseet i Namsos
På Trønderrockmuseet i Namsos kan du bli bedre kjent med trønderrockens utvikling, fra Prudence til Åge Aleksandersen, Hans Rotmo og DDE.
Trønderrockmuseet – En reise fra Mellingsmo til verdensrommet
I 1972 hører den unge Adresseavisen-journalisten Bertil Lien Prudence fra Namsos på konsert for første gang. Lien blir imponert over hvordan bandet kombinerer ulike instrumenter og stilarter, med både gitar og tverrfløyte, trommer og trekkspill, rock og folkemusikk. Når konserten er over snakker Lien med bandet og spør om sjangeren de spiller kanskje kan kalles «trønderrock»? Det begrepet faller i god jord hos guttene i Prudence, og slik ble det starten på et sjangerbegrep som i årene etter har utviklet seg videre, vokst, og fremdeles er sentral i identiteten til flere musikere. Ved Trønderrockmuseet kan du lære mer om denne utviklingen, de ulike artistene, i tillegg til både nasjonal og lokal samfunnshistorie.
Mellingsmoscenen
I Namsskogan, et område i nærheten av Namsos, nærmere bestemt på Mellingsmo samfunnshus, stod Mellingsmoscenen. Denne scenen ble sentral i utviklingen av trønderrocken da det var her Prudence, med blant annet Åge Aleksandersen og Terje Tysland, på mange måter fant sin lyd.
Da de hadde spilt sammen i bandet et drøyt år skulle de nemlig ha sin første plateinnspilling, men før dette spilte de sammen på samfunnshuset en uke for å øve inn alle detaljer. Guttene var nervøse, mange av låtene var klare, men det var liksom noe som manglet. I løpet av uken på Mellingsmoscenen jobbet de videre med det som hadde vært udefinerbart og ustrukturert, og fant frem til sin lyd. Mellingsmoscenen har i ettertid blitt flyttet fra samfunnshuset, og nå er den utstilt ved Trønderrockmuseet!
Verdensrommet – Åge Aleksandersens skrivestue
Etter Prudence la opp og Åge Aleksandersen begynte sin solokarriere hadde han skrivestue og studio i garasjen sin på Flatåsen i Trondheim, et rom han døpte for Verdensrommet. Hele Verdensrommet er flyttet fra garasjen til Trønderrockmuseet, og bygget opp igjen akkurat slik som det var.
Det er naturlig å bli oppglødd og høytidsstemt i møte med Verdensrommet, og her kan du lære mer om hvordan Åge skapte flere av sine mest kjente sanger. Via filmintervjuene med Åge som vises i utstillingen kan du også bli bedre kjent med artisten, og høre ham selv fortelle om de ulike gjenstandene i Verdensrommet. Hvorfor fikk han en utmerkelse fra gruveforeningen i Sulitjelma? Og hva er egentlig historien bak den gitaren som har litt ekstra mange riper? Kom og finn det ut!
Åpningstider:
mai – september: sommeråpent.
Åpningstider annonseres på www.facebook.com/tronderrockmuseet
september – mai: åpent på forespørsel for større eller mindre grupper. Ta kontakt på tlf. 979 79 376 for å gjøre en avtale.
- Aktiviteter
- Aktiviteter inkl. i entréprisen
- Aktiviteter tilbys
- Foredrag
- Guidet tur
- Arrangementstyper
- For barn
- Historie
- Generelle fasiliteter
- Barnevennlig
- Egnet for barnevogn
- Familievennlig
- Internett-tilgang i fellesområde
- Kiosk
- Parkeringsplass
- Handikap
- Egnet for funksjonshemmede
- Førerhund velkommen
- Handikaptoalett
- Handikapvennlig
- Museum, gallerier og kunsthåndtverk
- Aktiv deltagelse mulig
- Faste utstillinger
- Foto
- Galleri
- Omvisning etter avtale
- Opplevelsessenter
- Målgruppe
- Barn
- Buss- og gruppearrangement
- Eldre
- Familie
- Familie med barn
- Funksjonshemmede
- Par
- Ungdom
- Voksen
- Reisepakke
- Grupper