Klompen (114 moh)
©Olav Breen

Klompen (114 moh)

Bjørumsklumpen, som oftest bare blir kalt Klompen, er 114 moh. og er byfjellet til Namsos. Det tar bare 20 minutter å gå fra Kirkegata i sentrum av Namsos til toppen av fjellet, som gir flott utsikt over Namsenfjorden.

Det første bygget på Klompen ble satt opp av Namdalens Turistforening i 1893. Hytta stod helt framme på fjellet og vistes godt på mange bybilder fra før krigen. Turistforeningen fikk også laget stien opp til Klompen som går på framsiden av fjellet, opp fra Fredriksbergparken. Hytta ble etter hvert preget av forfall og ble også utsatt for hærverk. På 1920-tallet tok avholdsbevegelsen ansvar for hytta og åpnet kafé, og det ble lagt inn strøm i 1927. Hytta var et populært turmål både for namsosinger og besøkende. Få byer i Norge har et så flott byfjell og utsiktspunkt som Klompen! Noen år tidligere ble det også laget en ny tursti med rekkverk og benker opp til Klompen. Blant annet ved hjelp av økonomisk bidrag fra foreningen Namsos Bys vel. På slutten av 1950-tallet startet arbeidet med å lage bilvei opp til byfjellet. Veien ble åpnet til Fylkesutstillingen sommeren 1961, og førte til at flere tok turen opp på Klompen.

Sommeren 2016 ble det satt opp et nytt bygg på Klompen, Klompen Paviljong. Dette har nå blitt en ny flott, attraksjon og turmål for byens befolkning og besøkende.

 

Turtips

I dag er det en merket tursti fra byen. Turen går fra Rock City Opplevelsessenter til byfjellet Klompen. Stien er merket med DNT sine røde T'er og følger stort sett sti helt opp til Klompen. Stien går først på framsiden før man går seg skrått østover og opp på østsiden mot sykehuset. Den siste delen går jevnt oppover, er sikret med rekkverk og delvis støpte trinn der det er brattest. Når man kommer opp får men strålende utsikt over rockebyen Namsos. På nedturen kan man følge asfaltert vei ned tilbake, veien er slakere og går rundt på baksiden.

 

Klompen Klatrefelt

Klompen klatrefelt er under utvikling, med to vanskelige ruter, og 10 ruter med enkel gradering. Rutene ligger langs stien som kaller Hardrockstien Kog går opp fra Sofienbergparken og opp til toppen av klompen. 

 

Sjekk ut steder i nærheten