På ei historisk seter på Høylandet står det i dag en luksuriøs kuppelglamp der du kommer tett på naturen, og tett på været. Området er en del av et levende kulturlandskap med vakker natur og muligheter for variert friluftsliv.

Les videre for å bli kjent med seteren, glampen og familien som iherdig prøver å ta vare på historien i området.

Foto: Arctic Dome Høylandet

Tiden har stått stille på seteren

Seterdrift har lang historie i Norge. For å spare innmarkene, altså dyrkingsmark, ble sauer, geiter og storfe tatt med til utmarka for å beite hele sommeren. Sammen med dem var budeier og gjetere, husmenn og deres koner.

Foto: Arctic Dome Høylandet

På Råsetran var det seterdrift frem til 1950-tallet. Bygningene som står der i dag er fra 1700- og 1800-tallet.

Kjøkkenbordet ved seterstua
Foto: Arctic Dome Namdalen

Det som er så spesielt med Råsetran er at bygningene har stått nesten urørt og ikke blitt modernisert. Utstyr står igjen fra tiden når det var drift her. Tiden har stått stille.

Foto: Line Berre / Arctic Dome Namdalen

Det er også mye skog rundt her som vi nå har hugget ned.  Terrenget er åpnet opp så vi ser mer hvordan det var her når de drev det som seter. sier Maria Haldorsen.

Det er Maria, Eivind Fiskum og familien deres som leier ut seteren til de som ønsker å oppleve den. Seteren har vært i familien i flere generasjoner, men paret tok over i 2015. Det er viktig for dem å ta vare på seteren slik den var. Derfor settes bygningene i stand med gamle håndverksteknikker i samarbeid med Kulturminnefondet.

De ønsket også å gjøre noe mer med den flotte seteren, og la andre få oppleve favorittplassen deres. Som sagt så gjort, og derfor leies nå både seterbyggene og den flotte glampen ut, hele året rundt.

Det er så viktig å ta vare på den gamle kulturen, og formidle videre hvordan det en gang har vært. Det har stor verdi for lokalsamfunnet, lokal identitet og historie. Jeg syns det er veldig interessant hvordan det har vært før. Livet de levde her. Det gjør at vi får et annet perspektiv på livet vårt. Her får vi dyrke felleskapet på en måte vi kanskje savner ellers i hverdagen. – Maria

Trivsel og matlaging i seterstua
Foto: Arctic Dome Namdalen

Vi har satt inn en liten kjøkkenkrok i fjøset, laget fjøs-suite, satt inn dusj og fått på plass…

Foto: Line Berre / Arctic Dome Namdalen

…mer overnatting i seterhuset. Det er litt luksus som man ellers ikke får på fjellet.

Arctic Dome Namdalen

Den spesielle og flotte kuppelglampen er satt opp med nydelig utsikt over Høylandet. Inne er det komfortabel dobbelseng og sittegruppe. Mens du varmer deg på den vedfyrte ovnen inne kan du oppleve vær og vind, tett på. Ei helg med overnatting i domen er en opplevelse i seg selv.

Foto: Line Berre / Arctic Dome Namdalen

Glamping i fjellet er det beste av to verdener. Du føler at du er ute og nært på naturen, men det er varmt og godt inne med gode senger å sove i. Du får oppleve både godt og dårlig vært på en annerledes og fin måte.

Opplev fjellet

Mens du er på glampingtur på Råsetran kan du oppleve nærområdet på flere måter. Maria anbefaler blant annet topptur langs den merkede løypa til Skarlandsfjellet 757 moh, eller en rolig fottur til en av piknikplassene i området. De selger også jaktpakker med overnatting og jakt, i sesong.

På Høylandet kan man prøve seg på frisbeegolf, kanopadling eller innendørs klatring i klatrehall. Du kan lese mer om aktiviteter ved domen og omegn her.

Det er også mulig å spise lokal mat på glampingtur.

Vi har begynt med lokalmatkasser for de som ønsker det, for litt ekstra komfort på turen. Maten i kassen kommer fra vår egen gård, andre gårder på Høylandet og andre lokalmatprodusenter i Namdalen.

Foto: Line Berre / Arctic Dome Namdalen

«Her finner du roen og kobler helt av, både sommer…»

Vinter ved Arctic Dome Namdalen
Foto: Arctic Dome Namdalen

… og vinter.»

Trivsel og Kuppenglamp med utsikt over HøylandetFoto: Arctic Dome Namdalen

Gi en opplevelse i gave med gavekort?

Arctic Dome Namdalen selger gavekort på overnatting via sin egen nettside her: arcticdomenamdalen.com

Flere opplevelser på Høylandet