I bjørneriket Lierne ligger det området i Norge hvor det er mest bjørn. Nå kan du bli med på Bjørnecamp, komme tett på bjørnen og se spor etter selveste bamsefar.

I bjørneriket Lierne ligger det området i Norge hvor det er mest bjørn. Nå kan du bli med på Bjørnecamp, komme tett på bjørnen og se spor etter selveste bamsefar.

 Bjørnecamp – lær om rovdyr

Å være med på guidet bjørnesafari og bjørnecamp i bjørnens rike, er litt som å gå et kurs i det å være bjørnedetektiv. Hvordan ser et bjørnespor ut, hva har bjørnen spist, hva betyr ei nedklemt busk i skogen, hvorfor mangler treet bark, hvorfor er maurtua ødelagt og hvor mye spiser en bjørn?

Alt dette og mere til vet du svar på etter å ha vært med på bjørnecamp i regi av Lierne Nasjonalparksenter. –Og kanskje får du også sett en ekte bjørn?

Foto: Steinar Johansen/ Lierne Nasjonalparksenter

Bjørnespor på veien

Etter en introduksjon om bjørnen og bjørnens tilværelse, i Lierne Nasjonalparksenter, er du klar til å utforske bjørnens rette element: skogen.

Allerede på vei mot campen starter spenningen, når du speider etter spor av bjørn, enten i form av bjørnebæsj i veikanten eller avtrykk etter bjørn på veien.

Vår gruppe fant flere av begge, og entusiasmen steg i takt med nye spor vi kom over.

Norges mest bjørnerike område – Muru

Området Muru i Lierne kommune er Norges mest bjørnerike område, og det er altså her Norges første bjørnecamp ligger. Få steder er det så stor sjanse til å se tydelige spor etter bjørn, og spor får du garantert sett nok av.

Til tider er det nesten så du føler at bjørnen ligger og venter bak neste haug eller bak neste tre, for det kan da ikke være lenge siden den har vært her? Guiden fastholder at det er trygt å være med på bjørnesafari i Liernes skoger, og nysgjerrig følger vi etter.

“Å spise maur var en real smaksbombe!!” -bjørnecampdeltaker

En ødelagt maurtue vitner om at bjørnen har hatt det guiden omtaler som et “herremåltid”, og oppfordringen om at vi må smake på mauren kommer med et lite flir fra guiden. Flere lar seg friste, og konklusjonen er at mauren har litt merkelig konsistens, men den smaker i hvert fall mye og godt.

Foto: Steinar Johansen/ Lierne Nasjonalparksenter

Tett på naturen

Når du er på bjørnecamp i Lierne får du kunnskap om bjørn, vandre i naturen, spise nydelig lokal mat fra Lierne og overnatte i lavvu, hvis du vil. Alt dette i bjørnens eget område, noe som preger atmosfæren for hele opplevelsen.

Skyss inn til bjørnecampområdet er inkludert i prisen, men ønsker du å komme tettere på naturen kan du leie sykkel hos Lierne Gjestegård og sykle inn til området hvor bjørnecampen ligger. Turen går da langs Laksjøen og Sandsjøen, med nydelig utsikt blant annet mot Blåfjella-Skjækerfjella nasjonalpark.

Hvordan vet du at det har vært bjørn i området:

• Dyreskit med tydelige spor etter hva dyret har spist, eksempelvis bær og gress
• Oppgravde maurtuer – her har bjørnen hatt et herremåltid, med sitronsmak!
• Oppskrapede trær – bjørnen har markert at den er til stede
• Nedklemte busker i skogen – bjørnen har klødd seg på magen

Hva skal du gjøre hvis du møter bjørn:

Det er opp gjennom årene mange råd som har versert, som at damene skal løfte på stakken, eller at man skal løpe i nedoverbakke, fordi bjørner ikke mestrer dette, men mye av dette er kanskje ting som har fungert èn gang, og senere blitt servert som en suksessoppskrift. De virkelige gode rådene er imidlertid
• Opptre rolig
• Snakk til bjørnen så den skjønner at du er et levende vesen
• Trekk deg rolig tilbake, for å markere at du ikke har tenkt å true bjørnen

Les mer om friluftsliv med og uten rovdyr i Lierne og Lierne nasjonalpark.

Nordli sentrum ligger ca. 250 km.(3,5 timer, via Grong) nord for Trondheim. Fra Grong til Lierne er det 72 km.