Buøy1.
buøy2.
buøy3.
Buøy4.
prev
next

Buøy gård

Buøy er omringet av et flott kystlandskap og en spennende historie er knyttet til øya, som først og fremst er kjent som et gammelt handelssted.

Buøya har vært nevnt som borgerleie så langt tilbake som på 1600-tallet, og det var i mange år det eneste store handelsstedet i området. Det var et nettverk av slike handelssteder langs kysten, og slike handelssteder ble også ofte etablert nær fiskefeltene. Buøyråsa var kjent som den fornemste fiskeplassen i sin tid.

Gården har vært i slekten siden 1800-tallet, og Fredrikke Aksnes Sverdrup er 6. generasjon som driver dette stedet med sin mann Thomas Valø. Peter Jacob Sverdrup fra Lauga kjøpte Buøya på 1830-tallet, og det var han som satte størst preg på stedet. Sverdrup drev med gårdsdrift, handel, fiskekjøp, samt omsetting av fisk langs kysten mot Bergen.

I 1837 ble et stort herskapshus, med en flott prakthage i front, oppført. Dette viser velstanden som var på den tiden. Buøy ble et naturlig samlingspunkt, med post, bakeri og tingsted. Det har i tillegg vært holdt sesjoner her. Handelsstedet måtte også ha en brygge, slik at det kunne ta imot skipstrafikk og frakt. Buøy ble senere et fast anløpssted for bygderuten.

Et symbol for Sverdrup-familien var gjestfriheten. Det fortelles at når de arrangerte selskap ble det feiret tre dager til ende. Det er den gamle selskapstuen som nå, over 170 år senere, er åpnet for gjester, og igjen står klar for å gjøre Buøya til et samlingspunkt.


Les mer om Buøy Gård på deres nettside

Kilde: Visit Namdalen AS
Ingen data
Ingen data

Mer informasjon

Mobil: 926 62 806
Epost: post@buoygard.no
Web: www.buoygard.no
Buøya
7960 Salsbruket
Åpne i kart
tripadvisor