Pilegrimsleden fra Grong til Stiklestad er den nordligste leden i Norge. Nordleden er sterkt knyttet til Olavstradisjon med både kirkebygg og kirkekunst.

Pilegrimsleden er et fellesnavn på turløyper i Norge og Sverige som følger i pilegrimenes fotspor. Nordleden går fra Grong til Stiklestad. Felles for alle ledene er at de ender opp i Trondheim, Nidarosdomen, Stiklestad og andre steder som ble ansett som hellige innen katolsk tradisjon.

Nordleden i Grong

Pilegrimsleden fra Grong til Stiklestad er den nordligste leden i Norge. Det er den eneste sørgående leden, og er sterkt knyttet til Olavstradisjon med både kirkebygg og kirkekunst.

Turen begynner (eller ender, hvis du går fra sør) ved Gløshaugkirka  i Grong. Gløshaugkirka er fra 1689 og en av få bevarte trekirker fra 1600-tallet nord i Trøndelag. Svillstokk i kirken ble dendrodatert til 1155, og det antas at stokkene i midtgangen er fra samme tidsperiode. Stavkirken som stod på samme kirkested dateres dermed tilbake til 1100-tallet. St.Olav, St.Augustin, St.Sunniva og St.Katarina vises på alterskapet, malt ca. 1510-1520. Namdalen var en del av Nidaros bisbedømme.

Leden går langs både boligområder, kulturminner, gravhauger, vakker natur og skogsområder, til Grong Kirke (bygd i 1877). Fra Grong sentrum følger leden elva Sanddøla og via den vakre Tømmeråsfossen.  Fra Grong går pilegrimsleden sørover gjennom Snåsa og Steinkjer til Stiklestad.

Turbeskrivelse og kart

Last ned detaljert turbeskrivelse og kart her.
Turbeskrivelse på ut.no her.
Les mer om pilegrimsleden på pilegrimsleden.no.