Nærøy er en kommune i Namdalen i Trøndelag.  Administrasjonssentrum er Kolvereid, som med bystatus fra 2002 og 1 638 innbyggere per 1. januar 2013 er Norges minste by. Stedet er geografisk og trafikalt knutepunkt i Nærøy, som ellers omfatter stedene Foldereid, Gravvik, Salsbruket, Abelvær, Ottersøya, Varøya, Måneset og Lund.

Nærøy kommune byr på en variert og mangfoldig natur og sjarmerende småbyliv. Her finner du alt fra uberørte fjell- og villmarksområder til spennende fjordlandskap og skjærgårder med storhavet utenfor. En viktig del av kulturlandskapet er alle de levende bygdene som gjør Nærøy verdt å besøke.

De viktigste næringsveiene i kommunen er landbruk, akvakultur og verftsindustri. Sistnevnte med en stor melkeproduksjon. Halvparten av de sysselsatte i industrien er knyttet til næringsmiddelindustri, herunder havbruk og fiskeforedling. Den fremste aktøren innen havbruket er SinkabergHansen, som har hovedkontor på Marøya ved Nærøysundet. Verftet Moen Marin i Kolvereid har også stor betydning.

Kommunen har sitt navn etter det historiske handels- og kirkestedet på Nærøya, oppkalt etter den norrøne havguden Njord. Med sin sentrale beliggenhet ved kystleden var Nærøya et religiøst sentrum fra førkristentid.

Besøk Nærøy kommunes hjemmeside for mer informasjon.

Verdt å se

Nærøy kulturhus har regionfunksjon for hele ytre Namdal, med kommunene Nærøy, Vikna, Leka og deler av Bindal. Dette er en profesjonell arena for teater, konserter og konferansebruk, både for profesjonelle aktører og andre leietakere. De har åpent 7 dager i uka og kan presentere et spennende og variert kulturtilbud med høy kvalitet.

Ta turen til landskapsområdet Salen som ligger langs Salsvassdraget og som strekker seg fra innlandet ved Høylandet og ut mot Salsnes i vest. Her finner en fantastisk variasjonsrikt område som er tilnærmet uberørt av menneskelig aktivitet. Frodige daler, store og små vann, og ville fjell knyttes sammen av flere elver. Et besøk i dette storslagne området gir deg både tid og plass nok til å koble av og dyrke friluftslivet, uforstyrret og i ditt eget tempo.

Nærøy kirke er en middelaldersk steinkirke. Den ble bygget i 1100 og er fredet.  Sammen med Nærøy middelalderkirke er Remmastraumanlegget et av to nasjonalt interessante kulturminner i kommunen.

Den sørligste veien i Nærøy går gjennom et historisk landskap. Turen kan krydres med opplevelser underveis. Ved veiens ende ligger Abelvær “den hvite byen”, med hvite sandstrender og Brandtzæg familiens hovedbase. Dette er et av de best bevarte bygningsmiljøene på Namdalskysten fra siste halvdel av 1800-tallet.

Verdt å gjøre

Vil du vandre og gå langs merkede turstier? Det er skiltet turer for både store og små i ni områder i kommunen. Du finner brosjyren med kart og turbeskrivelser her: Brosjyre turstier Nærøy. 

Kolvereid Familiecamping tilrettelegger spennende havfisketurer i den fantastiske skjærgården på Namdalskysten. De kan tilby nye hytter med høy standard, caravan- og bobilplasser, turstier, lekeplass for de minste og utleie av sykkel.

Ved den flotte Opløfjorden på Salsbruket ligger Elgåa Apartment. Her er det gode muligheter for aktiviteter, som kano- og kajakkpadling, vandring, fjordturer og laksefiske i Opløelva.

Ta turen til en oppdagelsesferd langs Landnámsvegen. Ei reiserute fra Rørvik og Norveg til Abelvær. Ei rute som vil gi deg en rikere opplevelse av mulighetene som finnes i dette kystlandskapet i Ytre Namdal. Turen kan ta alt fra 2 timer til en hel dag. Alt avhengig av om en benytter bil eller sykkel i tillegg til at det kan være væravhengig.

I Salen tilbyr Utmarkscompagniet innholdsrike naturopplevelser med jakt- og fiskerettigheter med overnatting i flere tilrettelagte utmarksgårder. Hvorfor ikke ta med barna ut i naturen og gi dem opplevelser de sent vil glemme? Her kan de minste ta sine første forsiktige paddeltak over rolige fjellvatn eller få sin første fiskeopplevelse.

Opplev eventyrlig fiske på Namdalskysten. Med tusener av øyer, skjær og holmer har området store fiskemuligheter året rundt.

Hva med å padle kajakk i solnedgangen mens du kjenner på draget og dønningene fra havet? Vil du våkne på ei øy ute i havgapet og høre måkeskrik og kanskje se havørna fange fisk? Vil du opp i høyden for å skue utover den fantastiske skjærgården og naturen i ytre Namdal? Eller nøyer du deg med å høre knitringen fra bålet ved et av de mange fiskevannene? Explore Ytre Namdal gir deg alt dette og mer til. De skreddersyr sterke og aktive turopplevelser for vennegjenger, bedrifter og andre grupper.

Overnatting og servering

Vil du ligge i en deilig hotellseng, frokosten servert, litt mer primitivt i en hytte eller i campingvogn eller kanskje i et feriehus. I Nærøy er det mange overnattingsmuligheter. Koselige campingplasser, hytter på fjellet eller ved fjorden, sjarmerende feriehus og tradisjonsrike hoteller. Mulighetene er mange, valget er ditt.

Opplev friheten ved camping og ta turen til Kolvereid familiecamping, like utenfor Kolvereid sentrum, et ypperlig utgangspunkt for fiske og friluftsliv, sykkelturer og øyhopping.

Om en vil overnatte bare 40 meter fra den idylliske fjorden, er Elgåa Apartment et godt alternativ. De har tre boenheter med flott utsikt utover Opløfjorden, hvor det er fantastisk laksefiske. Til sammen har de tre leiligheter til utleie.