Fosnes kommune grenser i nord mot Nærøy, i øst mot Høylandet, i sør mot Overhalla og Namsos, og i vest ligger Gjæslingan, de sydligste øyene i Vikna før Norskehavet. Det er en liten kommune med få innbyggere, men den er godt kjent for sin vakre natur, som også er gjenstand for skildringer i Duuns heimstaddikting. Øya Jøa byr på et frodig landskap med et rikt dyreliv og en kan regne med å se både havørn, elg, oter, bever og traner.

Olav Duuns rike

Jøa er kjent som dikteren Olav Duuns rike. Her hentet han inspirasjon og landskapsbilder til sitt forfatterskap. Du kan besøke Olav Duuns barndomsheim på Øver-Dun. Merket tursti til ”Kjelvika”, hvor dikterens Odin opplevde sitt barndoms eventyrland. Barndomshjemmet til Olav Duun ble åpnet for publikum i 2011. Huset er restaurert og delvis innrettet som det var mens han bodde der. Han het egentlig Ole Julius Raabye, og levde som fiskerbonde og rodde vinterfiske til han reiste på lærerskolen i Levanger da han var 25 år gammel. I Levanger tok han også navnet Olav Duun. Han regnes i dag som en av de store forfattere innen nyrealisme. Han er spesielt kjent for episke romaner med eksistensielle spørsmål.

Besøk Fosnes kommunes hjemmeside for mer informasjon.

Verdt å se:

Fosnes bygdemuseum er et lite bygdetun på Jøa, ved kommunesenteret Dun. Eldre og nyere gjenstander skaper nostalgi og minner. Museet har flere bygninger som danner et tun som er egnet som samlingssted. Benker og bord ute egner seg godt, om en vil nyte nistepakken. Det er også mulig å bruke en av stuene med forsamlingsrom og kjøkken.

Vest på Jøa, ved Brakstad hamn, ligger fembøringen Siglurd. Siglurd kan ta deg med på luftige turer på havstykket Folla og byr på gratis seglturer hver onsdag kveld på sommeren. På Brakstad finner du også bryggepøbben og Seglloftet. Her kan du besøke seglmakeren Frode Bjøru som produserer segl på tradisjons vis. Det var han som leverte storseglet som ble benyttet på Tangaroa-ekspedisjonen over Stillehavet i 2006.

Rakkavika fiskeplass og tursti er et naturskjønt friluftslivsområde på Jøa.  Her er det godt tilrettelagt for de som ellers kan ha utfordringer med å komme seg ut i naturen. Det er både barnevogn- og rullestolvennlig. En finner flere rasteplasser med grill, benker og bord, med et utkikkspunkt med flott utsikt over Folla. Rakkavika egner seg svært godt som et mål for en sykkeltur i fantastiske omgivelser.

Gården Hov er en gammel boplass som ligger ved Hovsjøen. Et sagn sier at stedet var en kongsgård med gudehov i eldre tid. Det store gravfeltet like ved gårdens sjøstrand kan tyde på at dette har vært en kampplass med stort mannefall. Ved Hovsjøen ligger det mange gravhauger, både langhauger og rundhauger samlet i bjørkeskogen. På plassen vil en finne infoskilt, parkering, utedo og rasteplass.

Verdt å gjøre:

Øya Jøa er svært sykkelvennlig, med lite trafikk og flere merkede sykkelruter som går i variert landskap. Flere merkede turstier finnes på Jøa. Langs namdalskysten finner en flere øyer som egner seg svært godt for øyhopping med sykkel. Området kan dessuten by på gode muligheter for transport med hurtigbåt, slik at en kan tilpasse distanse og reisemål etter eget ønske. Det er lagt godt til rette for friluftsliv for både store og små, unge og gamle. På fastlandet finnes også mange turmuligheter, ikke minst i de store fjell- og skogområdene i Salen, området rundt Salsvatnet.

En kan enten benytte seg av de 5 tilrettelagte sykkelrutene eller bare ta sykkelen fatt og se hvor ferden går. Rutene er alt i fra 3.9 km til 11,9 km lange. Noen passer for alle aldre, mens andre kanskje passer best for de voksne. Om man ikke har med seg egen sykkel, finner man sykkelutleie på Brakstad hamn på Jøa. SYKKELKART FOR JØA

Har du lyst på en dukkert på sommeren er det flere fantastiske badeplasser å velge mellom. En har Lisshestvika ved Salsnes, Anton Beach, Hovsjøen, Lennavika og Rakkavika på Jøa.

Folla, der himmel møter hav, kan du oppleve ei blanding av ro og spenning som er langt borte fra hverdagens kjas og mas. Folla er et av de mest beryktede havområdene på kysten når vinterstormene raser som verst. Men også fiskerik og gavmild sommerhalvåret. For deg som vil utfordre storfisken, byr Fosnes på muligheter. Med stang fra velegnet svaberg som går ut mot forholdsvis dype områder eller der du klarer å kaste utenfor marbakken. Ofte finner man gode standplasser for fisk der det er bratte skrenter.

Det anbefales å ta turen opp på Dunafjellet. Fra toppen vil du se en spektakulær utsikt alle veier. Det er bratt opp og bratt ned, men lett terreng å gå langs toppen. En flott opplevelse du sent vil glemme.

Gjestehavner

  • Faksdal gjestehavn
  • Seierstadgjestehavn, salg av drivstoff
  • Brakstad hamn
  • Salsnes gjestehavn
  • Gjesteplasser også i Fosnesvågen

 

Overnatting

Er du på utkikk etter en ferie på landet er Fosnes kommune et godt valg, da de kan friste med overnatting i feriehus, gårder og hyttetun. Du finner blant annet Mo gård på Salsnes, som ligger storslått til med utsyn mot storhavet i vest, og med det dype og myteomspennende Salsvannet og Salens store villmarksområder mot øst. Ønsker du overnatting i et koselig, lite hus, eller vil du og familien bo på en bondegård på sommeren er Brakstad gård det perfekte stedet.

For spesielt interesserte tilbyr Segelloftet  utleie av båten S/Y Muriel og overnatting i et særdeles maritimt miljø, mens man ligger til kai på Brakstad hamn.