Blåfjella-Skjækerfjella/ Låarte-Skæhkere Nasjonalpark
©Bernartwood

Blåfjella-Skjækerfjella/ Låarte-Skæhkere Nasjonalpark

Blåfjella-Skjækerfjella/Låarte-Skæhkere Nasjonalpark er en av de største nasjonalparkene i Norge, med et allsidig landskap fra skogarealer med urskog til høyfjell og steinur.

I nasjonalparken er det mest lavfjellsområder med slake terrengformer, men her finnes også høyfjellspartier med topper over 1000 moh. Landskapet er variert med barskog, bjørkeskog, myrer, daler og fjell. Det er spor etter istiden, som terrassekanter, eskere og drumliner.

Den store variasjonen i naturtyper og de store villmarkspregede områdene er leveområder for blant annet rovfugler og store rovdyr. Her er rikt plante- og dyreliv og området er levested for mange sårbare arter, blant annet fjellrev, bjørn, jerv og gaupe. 

Kulturminner

Blåfjella-Skjækerfjella er et område med mange kulturminner om man tar seg tid til å se. Særlig finner man mange samiske kulturminner, for eksempel boplasser, samleplasser, gravplasser og hellige steder. Dette området har vært brukt av samene i lange tider og reindrift har vært drevet i området mer enn 500 år. Aktiviteter som jakt, fiske og sanking kan spores tilbake til steinalderen!

I deler av nasjonalparken har det vært fjell- og myrslått, særlig i Verdal og Snåsa. Fra slutten av 1800-tallet og fram til 2. verdenskrig ble seterdrifta og fjellslåtten avviklet. Men fortsatt kan man se spor etter det gamle kulturlandskapet flere steder. Og fortsatt i dag finnes det bebygde setervoller og beiteanlegg i området.

Det går en del stier og gamle ferdselsveier gjennom området. Noen kalles «presteveier» fordi presten benyttet disse når han gikk mellom bygdene for å utøve sin gjerning. Vinterstid er det ingen merkede eller oppkjørte løyper.

Fakta:
Blåfjella-Skjækerfjella nasjonalpark (sørsamisk: Låarte-Skæhkere vaarjelimmiedajve) er Norges 4. største nasjonalpark, beliggende i skog- og fjellområdene øst i Trøndelag; inn til svenskegrensen. Parken ble opprettet 17. desember 2004 for å beskytte et karakteristisk fjellandskap med innslag av urskog, og den dekker et område på 1 924 km². Samme dag ble Lierne nasjonalpark opprettet, litt lengre øst.

Friluftsliv:
Det er gode muligheter for friluftsliv, jakt og fiske. Det er få stier i området og ingen merking eller annen tilrettelegging. Du kan blant annet vandre til Nasjonalpark-Bauta Blåfjella-Skjækerfjella, eller ha et skikkelig villmarkseventyr med 4-topperstur. 

Tips:
Ikke stol på mobiltelefonen, her er det store områder hvor det ikke er mobildekning. Myggen liker seg godt her så mygg/knottmiddel er lurt i sommersesongen.

 

Fasiliteter
  • Sesong
    • Hele året

Sjekk ut steder i nærheten