Guidet fottur til 10 000 år gamle jettegryter i Galtneset
©Setran Gård

Guidet fottur til 10 000 år gamle jettegryter i Galtneset

Vi tar deg med til Norges største samling av jettegryter, dannet under siste istid for over 10 000 år siden! Og mens svartkjelen koker opp,  forteller vi deg hva som skjedde med det gamle handelsstedet Galtneset og Opløfjorden som en av landets rikeste sildefjorder.

Turbeskrivelse

Turen starter ved Setran Gård, og stien følger stort sett den gamle markavegen (handelsvegen) til Galtneset. Når vi ankommer Storhaugen får vi oppleve en panormautsikt over Opløfjorden og storhavet Folla, før vi går ned til jettegrytene. Her kan vi «jakte på» jettegryter i alle størrelser og fassonger. Felles for alle er at de er rimelig runde i formen, men dybde og størrelse i diameter varierer stort. Vi tar en orientering om dannelsen av jettegryter og hvorfor de ligger akkurat her.

Vi fortsetter ned til fjorden og Galtnesvika, som er en fantastisk rullesteinsstrand. Denne strandtypen har også sin naturlige forklaring. Vi beveger oss nå gjennom et åpent kulturlandskap som skjøttes av grå Trøndersauer til østsiden av Galtneset, hvor restene av det gamle handelsstedet ligger. Her tar vi oss en rast, og koker kaffe på svartkjel. Vi nyter egen medbragt niste.

Mens vi venter på at kaffen koker, forteller vi om historien til det gamle handelsstedet Galtneset og Opløfjorden som en av landets beste sildefjorder. Hvordan gikk det med silda og Galtneset?

Når vi er klar for det, rusler vi tilbake til Setran Gård.

 

Nyttig informasjon

Informasjon om turen og Setran Gård, før vi starter. I turen inngår 3 – 5 timer med guide. Guiden er med på hele turen. Det serveres kaffe fra svartkjel i Galtneset. Deltakerne tar med egen nistepakke og drikke.

Stien går delvis over myr (fuktig mark)

Turen kan bestilles i perioden 1. april til 15. desember. Avtale gjøres med Setran Gård. Det inngås kontrakt med vilkår.

Maks 12 personer. Gruppepris for inntil 6 personer NOK 3 000,- Fra 7 til 12 personer koster det NOK 4 000,- Barn 0-5 år går gratis og telles ikke.

Turen betales minimum 14 dager før. Ved avbestilling tidligere enn en uke før ankomst tilbakebetales det innbetalte beløp med fradrag av NOK 2 000,-. Ved senere avbestilling hefter bestiller for 50% av kontraktsbeløpet. Tidspunkt for gjennomføring av turen kan endres fram til 1 uke før. I samråd med deltakerne kan tidspunkt måtte endres på grunn av værforhold og innsektplager.

 

Sjekk ut steder i nærheten